Η Γιόγκα είναι ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και Ζωή μας
Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης για τη γιόγκα
Εξαίρετο κείμενο αποτελεί η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης που εξέδωσε μέσα σε «πνεύμα στοργικής αγάπης» και αλήθειας στις 20 Απριλίου, σχετικά με το θέμα της γιόγκα και με αφορμή σχετική ομιλία που επρόκειτο τις ημέρες εκείνες να λάβει χώρα σε κεντρική αίθουσα του Ηρακλείου.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή «με πλήρη σεβασμό προς όσους καλοπροαίρετα επιλέγουν τη Γιόγκα ως γυμναστική, διευκρινίζει» με την ανακοίνωσή της «ότι η Γιόγκα, αν και συνήθως παρουσιάζεται με την μορφή της καθαρά γυμναστικής άσκησης, όμως είναι εμποτισμένη με Ινδουιστικές Φιλοσοφίες, και μάλιστα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού (…).
Για την εξέλιξη του ασκουμένου σε δήθεν υποτιθέμενα “ανώτερα επίπεδα” της Γιόγκα, απαραίτητος είναι ο Διαλογισμός, ακόμη και η καθοδήγηση και εξάρτηση από φωτισμένο διδάσκαλο, τον γκουρού».
Περαιτέρω δε, πάντα στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει πως σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό «Γιόγκα» του κέντρου «Σατυαναντασράμ» στην Ελλάδα, «“οι διάφορες τεχνικές της Γιόγκα αποσκοπούν στην αλλαγή ολόκληρου του τρόπου ζωής του ανθρώπου και εξάρτησής του από τους νόμους του κάρμα και της μετενσάρκωσης”, νόμους σαφώς μη επιστημονικούς και πλήρως ασυμβίβαστους με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και Ζωή μας».
Η Αρχιεπισκοπή μάλιστα υπενθυμίζει πως σύμφωνα με Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για τις αιρέσεις και τις παραθρησκείες, «η παραπάνω φιλοϊνδουϊστική οργάνωση συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θεωρούνται ως ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη».
Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κλείνει με τα εξής: «Εμείς, ως Ορθόδοξος λαός, χρειαζόμαστε σήμερα, περισσότερον παρά ποτέ άλλοτε, τις ρίζες μας, να ανακαλύψουμε την ταυτότητα, τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, που δεν έχουν καμιά σχέση με καμιά Ανατολική Θρησκεία».
Λόγια ξεκάθαρα, ευπρεπή και πλήρως διαφωτιστικά για όσους από άγνοια του θρησκευτικού υποστρώματος επιλέγουν τη γιόγκα ως γυμναστική και χαλάρωση.
Ο κίνδυνος διολισθήσεως ακόμα και μικρών παιδιών στις σχετικές ανατολικές θρησκείες δεν είναι μικρός, καθώς μάλιστα η τεχνική αυτή αρχίζει να εφαρμόζεται προαιρετικά και σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως εναλλακτική γυμναστική.
Περιοδικό «Ο Σωτήρ»,
1 Ιουνίου 2017 – Τεύχος 2156
Σχετικά άρθρα:
Θαύμα σε καρκινοπαθή
Άγιος Πορφύριος: Ας σκορπίζουμε σε όλους την αγάπη μας…
«Οι την οδόν την στενήν βαδίσαντες»
Η μετάβαση στο χώρο του είναι, της ζωής
«Ο Χριστούλης με έκανε να μην πονέσω!»
Προσθέστε Σχόλιο