Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 1 Ιουλίου: Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός

1 Ιουλίου: Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός

1 Ιουλίου: Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός

1 Ιουλίου: Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός

Η Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού είναι 1 Ιουλίου

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν αδέλφια. Έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα, προσήλθαν μόνοι τους ενώπιον του και ο Καρίνος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν τον Χριστό. Εκείνοι όμως όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά κατάφεραν να μεταπείσουν και να αλλάξουν και τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ιάσεις. Συγκεκριμένα, όταν ο Καρίνος ανέκρινε τους Αγίους, μετατοπίστηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε προς την ράχη του. Αμέσως τότε οι Άγιοι Ανάργυροι τον θεράπευσαν με την προσευχή τους στον Χριστό. Εξαιτίας αυτού του θαύματος, πίστευσαν στον Χριστό όσοι βρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά σ’ αυτό πού συνέβη και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας τους έστειλε πίσω στους συγγενείς τους με μεγάλες τιμές.

Αργότερα όμως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Άγιοι Ανάργυροι φθονήθηκαν από τον ίδιο τον δάσκαλο που τούς είχε μάθει την ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος πλ. Δ’. Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «1 Ιουλίου: Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός»:

2 Ιουλίου: Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου
Η Σύναξις των Αγίων Αποστόλων στη Μητρόπολη Λεμεσού
Η Εορτή των Αγίων Αναργύρων στο Μάννα της Σύρου
Η Σύναξη των Αγίων Αποστόλων στο Αγγελόκαστρο
30 Ιουνίου: Σύναξη Αγίων Δώδεκα Αποστόλων
Λαμπρός διπλός εορτασμός στις Σέρρες

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο