Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η 107η Επέτειος της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς

Η 107η Επέτειος της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς

Η 107η Επέτειος της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς

Η 107η Επέτειος της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς

Η 107η επέτειο της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς τιμήθηκε το πρωί της 19ης Ιουνίου 2020, εις την περιοχή του Μελισσοχωρίου με εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Ωραιοκάστρου και η Δημοτική Κοινότητα της περιοχής, στο χώρο όπου ευρισκόταν εγκατεστημένο το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο, κατά τη μάχη μεταξύ των Ελληνικών και Βουλγαρικών δυνάμεων.

Κατά την έναρξη της εκδηλώσεως τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, τον οποίο και πλαισίωναν οι Ιερείς της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας, Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών όσων έπεσαν ηρωικός μαχόμενοι στην τριήμερη μάχη Λαχανά – Κιλκίς.

Στους εορτασμούς παρέστησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Γ. Καράογλου, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Παντελής Τσακίρης, ο Διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος Πραξιτέλης Γκούνης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Μελισσοχωρίου κ. Αθανάσιος Μοσχόπουλος, ενώ λόγω των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων παρέστησαν εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μόνο οι Διευθυντές και οι Πρόεδροι αυτών.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε εφέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, ο οποίος και αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής μέσα από τις διηγήσεις που άκουσε από τον παππού του, ο οποίος ως Έφεδρος Αξιωματικός του Βασιλέα Κωνσταντίνου είχε λάβει μέρος σε αυτή την μάχη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν η βούληση συνδυάζεται με την αρετή και την τόλμη».

Παράλληλα έκανε αναφορά και στην προσπάθεια της αλλοιώσεως της δημογραφικής μας συνθέσεως που επιχειρείται, μέσα από το γενικότερο πλαίσιο της παγκοσμίου συγχύσεως που επικρατεί, ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα μας δίδει την μαρτυρία της πίστεως προς τον Θεό και την σταθερότητα στις αξίες του Γένους μας που είχαν οι πρόγονοι μας.

Εν συνεχεία ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, π. Αναστάσιος Παρούτογλου, παρουσίασε το ιστορικό πλαίσιο της εορτής της ημέρας και την συμβολή του Ιερού Κλήρου στην μάχη, ενώ ανέγνωσε και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, από την διασκευή του κειμένου του Γ.Α. Μέγα, «Ο μικρός Μακεδών».

Η συγκινητική τελετή ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν της προτομής του Ταγματάρχη ΠΖ Αντωνίου Κουταφάρη, το προσκλητήριο των πεσόντων και τον Εθνικό μας Ύμνο, που έψαλλαν όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η 107η Επέτειος της τριήμερου μάχης Λαχανά-Κιλκίς»:

Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια του ΙΠΕ στην Ιερά Νήσο Τήνο
Ο Υπουργός Ανάπτυξης στο Κρανίδι Αργολίδος
Διανομή δεμάτων τροφίμων σε άπορες οικογένειες από την Αποστολή και τη Μητρόπολη Μαρωνείας
Εορτή του Αγίου Μεθοδίου του Ιερομάρτυρα Επισκόπου Πατάρων
Στο Σαμπεζύ θα συνεδριάσει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Μνεία μετακομιδής ιερού λειψάνου Αγίου Αρσενίου επισκόπου Ελασσώνος (ΦΩΤΟ)
Ματαίωση Κατασκηνωτικών Προγραμμάτων Αρχιεπισκοπής Αθηνών 2020

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο