Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 15 Σεπτεμβρίου: Άγιος Νικήτας ο Μεγαλομάρτυρας ο Γότθος

15 Σεπτεμβρίου: Άγιος Νικήτας ο Μεγαλομάρτυρας ο Γότθος

15 Σεπτεμβρίου: Άγιος Νικήτας ο Μεγαλομάρτυρας ο Γότθος

15 Σεπτεμβρίου: Άγιος Νικήτας ο Μεγαλομάρτυρας ο Γότθος

Η Εορτή Αγίου Νικήτα του Γότθου του μεγαλομάρτυρα είναι 15 Σεπτεμβρίου

Ο Άγιος Νικήτας ο Μεγαλομάρτυρας κατάγοταν από το έθνος των Γότθων, που είχαν εγκατασταθεί πέραν του Ίστρου ποταμού (Ίστρος, κατά τον Γεωγράφο Mελέτιο, καλείται ο ποταμός Δούναβις από το σημείο που ενώνετε με τον ποταμό Σαύο μέχρι την Μαύρη Θάλασσα ή κατ’ άλλους από την Aξιούπολη και κάτω, μέχρι τις εκβολές του.), στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από παιδί ο Άγιος Νικήτας διδάχθηκε την αγία πίστη από το Γότθο επίσκοπο Θεόφιλο, ο οποίος συχνά υπενθύμιζε στο Νικήτα τα λόγια του Απ. Παύλου: «ένε ἐν οἲς ἔμαθες… ἀπὸ βρέφους τὰ ἱερὰ γράμματα οἶδᾳς, τὰ δυνάμενα σὲ σοφίσαι εἰς σωτηρίαν διὰ πίστεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β’ πρός Τιμόθεον, γ’ 14-15). Δηλαδή, μένε ακλόνητος σ’ εκείνα που έμαθες. Από μικρό παιδί γνωρίζεις τις Αγίες Γραφές, που μπορούν να σου μεταδώσουν την αληθινή σοφία, που οδηγεί στη σωτηρία δια μέσου της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Και έτσι έγινε.

Όταν ο ηγεμόνας Αθανάριχος συνέλαβε το Νικήτα και τον απείλησε για να αρνηθεί το Χριστό, αυτός έμεινε αμετακίνητος σ’ αυτά που έμαθε από παιδί. Ομολόγησε με θάρρος το Χριστό μπροστά στον ηγεμόνα, ο οποίος όταν τον άκουσε εξαγριώθηκε πολύ. Διέταξε αμέσως και του έσπασαν τα κόκαλα με τον πιο φρικτό τρόπο. Άλλα το μίσος των Βαρβάρων ήταν τόσο, ώστε μετά τον έριξαν στη φωτιά, όπου και έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου. Η φωτιά, όμως, με τη θεία θέληση σεβάστηκε το λείψανο του. Το πήρε κάποιος ευσεβής χριστιανός και το διαφύλαξε σε θήκη.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Θείας πίστεως. Εορτή Αγίου Νικήτα του Γότθου του μεγαλομάρτυρα

Νίκην ἔστησας, κατὰ τῆς πλάνης, νίκης εἴληφας, ἄφθαρτον γέρας, ἐπαξίως Νικήτα φερώνυμε, σὺ γὰρ νικήσας ἐχθρῶν τὴν παράταξιν, διὰ πυρὸς τὸν ἀγῶνα ἐτέλεσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «15 Σεπτεμβρίου: Άγιος Νικήτας ο Μεγαλομάρτυρας ο Γότθος»:

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Κάστρο Διδυμοτείχου
Ο σταυρωμένος Βόλος γιόρτασε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού
Συνεχίζονται αδιάκοπα οι δράσεις στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γιάννουλης
Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Μεσολόγγι
14 Σεπτεμβρίου: Ύψωση Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο