Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 2 Μαρτίου: Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός

2 Μαρτίου: Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός

2 Μαρτίου: Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός

2 Μαρτίου: Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός

Η Εορτή Αγίου Ησύχιου του Συγκλητικού είναι 2 Μαρτίου

Ο Άγιος Ησύχιος έζησε στο χρόνια του Γαλερίου Μαξιμιανού, στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., και κατείχε το αξίωμα του Συγκλητικού. Όταν ξέσπασε ο διωγμός κατά των Χριστιανών, του προτείνεται να αρνηθεί την πίστη του και να σώσει τη ζωή του και το αξίωμά του. Όμως ο Ησύχιος δε δίστασε να περιφρονήσει όλες τις τιμές και τις υποσχέσεις και με θαυμαστή προθυμία ομολόγησε τη πίστη του.

Τότε ο βασιλιάς εξαγριώθηκε και διέταξε να του αφαιρέσουν τα διάσημα του αξιώματός του και να του φορέσουν ταπεινωτικά ενδύματα και στη συνέχεια τον γελοιοποιεί μπροστά σ’ όλους τούς αξιωματούχους. Όμως, ο Άγιος δέχεται τα πάντα αδιαμαρτύρητα, διότι γνωρίζει ότι οι ανθρώπινες τιμές είναι πρόσκαιρες, ενώ οι ουράνιες τιμές είναι αιώνιες. Εξοργισμένος από την ηρωική στάση του Ησύχιου, ο Μαξιμιανός διατάσσει την θανάτωσή του. Οι στρατιώτες οδηγούν τον Άγιο στον ποταμό Ορόντη, όπου αφού του έδεσαν μία πέτρα στο λαιμό τον έριξαν στο πλέον βαθύ μέρος. Έτσι αξιώθηκε να γίνει μάρτυρας για την πίστη του στο Χριστό.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτήρ. Εορτή Αγίου Ησύχιου του Συγκλητικού

Ἄξιας κοσμικῆς, ἀπορρίψας τὸ κλέος, τὴν δόξαν τοῦ Χριστοῦ, ὠμολόγησας χαίρων, Ἠσύχιε πανένδοξε, Ἀθλητῶν ἐγκαλλώπισμα, ὅθεν ἔφερες, ὥσπερ τιμὴν τὴν αἰσχύνην, καὶ τὸν θάνατον, ἐν πνιγμονῇ τῶν ὑδάτων, δυνάμει τοῦ Πνεύματος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «2 Μαρτίου: Άγιος Ησύχιος ο Συγκλητικός»:

2 Μαρτίου: Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς
2 Μαρτίου: Όσιος Ιωακείμ ο παπουλάκης ο Ιθακήσιος
Αγρυπνία Οσίου Γερασίμου Ιορδανίτου στα Σπάτα

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο