Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 20 Απριλίου: Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς

20 Απριλίου: Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς

20 Απριλίου: Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς

20 Απριλίου: Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς

Η Εορτή Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά είναι 20 Απριλίου

Ο Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε από πλούσιους και ευσεβείς γονείς. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχικό βίο γενόμενος μοναχός στη μονή που γι’ αυτόν καλείτο μονή του Τριχινά. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη διακονία των φτωχών και των άρρωστων. Ονομάστηκε Τριχινάς, διότι είχε τρίχινα φορέματα. Η ζωή του ήταν λιτή και με πολλή εγκράτεια, προκειμένου να δίνει όσο γινόταν περισσότερα αγαθά στους πάσχοντες. Τη νύχτα ο Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς πάντα έβρισκε χρόνο για προσευχή και μελέτη. Ζούσε μέσα σε μια κοινωνία στερημένων ανθρώπων, που οι ανάγκες τους ήταν μεγάλες. Γι’ αυτό παρακινούσε πολλούς πλούσιους να διαθέτουν όσα αγαθά μπορούσαν. Πολλοί απ’ αυτούς του έδιναν αρκετά χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης, τα όποια ο Θεόδωρος διέθετε με πολλή διάκριση. Πρώτα σ’ εκείνους που είχαν περισσότερη ανάγκη, όπως ορφανά, φτωχές χήρες και άρρωστους οικογενειάρχες. Ευεργετούσε μέχρι και την τελευταία ήμερα της ζωής του.

Ο Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς κοιμήθηκε με ειρήνη και έλαβε τη Χάρη από τον Θεό, ο τάφος του να αναβλύζει μύρο που ευωδίαζε. Έτσι, όσοι προσέτρεχαν εκεί με πίστη και ευλάβεια, λάμβαναν την υγεία της ψυχής και του σώματος.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Θείας πίστεως. Εορτή Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά

Δῶρον ἔνθεον, τῆς ἐγκρατείας, σκεῦος ἔμψυχον, τῆς ἀπαθείας, ἀνεδείχθης θεοφόρε Θεόδωρε, τὸν γὰρ Θεὸν θεραπεύσας τοὶς ἔργοις σου, τῶν παρ’ αὐτῶν δωρημάτων ἠξίωσαι. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Πασχαλινές λαμπάδες είναι από αγνό μελισσοκέρι

Βρειτε τις εδω

Σχετικά άρθρα με «20 Απριλίου: Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς»:

19 Απριλίου: Ακάθιστος Ύμνος στην Υπεραγία Θεοτόκο
19 Απριλίου: Άγιος Παφνούτιος ο Ιεροσολυμήτης, Ιερομάρτυρας
18 Απριλίου: Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, μαθητής του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου
17 Απριλίου: Άγιος Συμεών επίσκοπος Περσίας και οι μαρτυρήσαντες μαζί μ’ αυτόν
16 Απριλίου: Αγίες Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο