Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 23 Νοεμβρίου: Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου

23 Νοεμβρίου: Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου

Πανήγυρις Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου και Ονομαστήρια Μητροπολίτου Κισάμου 23 Νοεμβρίου: Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου

23 Νοεμβρίου: Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου

Η Εορτή Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου είναι 23 Νοεμβρίου

Ο Άγιος Αμφιλόχιος ήταν Καππαδόκης, σύγχρονος του Μεγάλου Βασιλείου και φίλος του.

Διακεκριμένος για τη μεγάλη του μόρφωση και ευσέβεια, αναδείχθηκε επίσκοπος Ικονίου το έτος 344 μ.Χ. Υπήρξε άριστος επίσκοπος και μετείχε στη Β’ Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου και διέπρεψε. Ο Άγιος Αμφιλόχιος δεν είχε κύρος μόνο στη δική του Εκκλησία, αλλά το ηθικό κύρος του είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Έτσι, παρενέβαινε και σε Εκκλησίες κοντινές, όπου διασφάλιζε την ειρήνη και ορθοτομούσε το λόγο της αληθείας.

Διότι στο έργο του, είχε οδηγό τα θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Σπούδασον σεαυτὸν δόκιμον παραστῆσαι τῷ Θεῷ, ἐργάτην ἀνεπαίσχυντον, ὀρθοτομοῦντα τὸν λόγον τῆς ἀληθείας». (Β’ προς Τιμόθεον, στ’ 15). Δηλαδή, λέει ο Απόστολος Παύλος, προσπάθησε να παραστήσεις τον εαυτό σου στο Θεό δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη, που δεν τον ντροπιάζει το καλοφτιαγμένο έργο του, και διδάσκει ορθά το λόγο της αληθείας. Στην προς Αμφιλοχία επιστολή ο Μέγας Βασίλειος φανερώνει τη λαμπρή ηθική φυσιογνωμία του Αμφιλοχίου. Τον παρακαλεί να παραστεί στην τιμητική γιορτή υπέρ των μαρτύρων της Καισαρείας, για να αποβεί αυτή σεμνότερη, διότι ο λαός της Καισαρείας τον αγαπά, όσο κανένα άλλο επίσκοπο.

Ο Άγιος Αμφιλόχιος συνέταξε αρκετούς λόγους για την Ορθοδοξία μας, και κοιμήθηκε ειρηνικά το έτος 394 μ.Χ.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Εορτή Αγίου Αμφιλοχίου Επισκόπου Ικονίου

Σοφίας τὴν ἔλλαψιν ὡς καθαρὸς μυηθείς, δογμάτων ὀρθότητος φωτοειδεὶς ἀστραπὰς ἐκλάμπεις τοῖς πέρασι· σὺ γὰρ τὴν ἐν Τριάδι ὁμοούσιον φύσιν ἐκήρυξας, ἀσυγχύτως καθελῶν τὰς αἱρέσεις. Διό σε, ἱεράρχα Ἀμφιλόχιε, Χριστὸς ἐδόξασε.

Ημερολόγια 2024 εκκλησιαστικά, μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινά

Ημερολογια 2024 εδω

Σχετικά άρθρα με «23 Νοεμβρίου: Άγιος Αμφιλόχιος Επίσκοπος Ικονίου»:

Τα Χανιά γιόρτασαν Την Πολιούχο τους
Εορτή Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία στην Κομοτηνή
Η Εορτή της Συνάξεως των Αρχαγγέλων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Αγρυπνία για τον Άγιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία στη Λεμεσό

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο