Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » 25 Μαρτίου η μεγάλη γιορτή της Ελλάδος

25 Μαρτίου η μεγάλη γιορτή της Ελλάδος

25 Μαρτίου

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Ελλάδος

Η 25 Μαρτίου είναι πολύ ξεχωριστή ημέρα. Δύο μεγάλα γεγονότα συνεορτάζουμε την ημέρα αυτήν:

Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τη μεγάλη εθνική εορτή της Ελευθερίας μας από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το κεφάλαιο, η αρχή της σωτηρίας μας.

«Χαίρε, Κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου», ακούμε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να λέει στην Παναγία μας.

Πανηγυρικά, χαρμόσυνα χτυπούν αυτή τη μέρα οι καμπάνες των Ορθοδόξων Ναών στην οικουμένη, και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας.

Χαρά και αγαλλίαση πλημμυρίζουν τις ψυχές μας, διότι «σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον» και «των δακρύων της Εύας η λύτρωσις». «Το απ’ αιώνος μυστήριον ανακαλύπτεται σήμερον και ο Υιός του Θεού Υιός ανθρώπου γίνεται».

Λαμβάνει αρχή της ανθρώπινης ζωής ο ομοούσιος Υιός και Λόγος του ανάρχου Πατρός, για να ελευθερώσει από τα πολυχρόνια δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου το ανθρώπινο γένος.

«Χριστός ημάς ηλευθέρωσε» (Γαλ. ε’ 1).

«Άνθρωπος γίνεται Θεός, ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται», ακούμε στο Δοξαστικό των Αίνων του Ευαγγελισμού.

Λοιπόν, «σήμερον χαράς ευαγγέλια» για την πνευματική ελευθερία. Έχουμε πλέον αληθινό Σωτήρα και Λυτρωτή, τον Χριστό μας, γι’ αυτό και υμνούμε με ευγνωμοσύνη την Παναγία Μητέρα Του:

«Χαίρε, Κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου».

Εορτάζουμε όμως και την ελευθερία της Πατρίδας μας μετά από δουλεία αιώνων.

25 Μαρτίου 1821

Ο Ευαγγελισμός του Ελληνικού Έθνους. Χαράς ευαγγέλια για την εθνική ελευθερία. «Χαίρε, ω χαίρε, λευτεριά», αναφωνούμε μαζί με τον μεγάλο εθνικό μας ποιητή, τον Διονύσιο Σολωμό.

Η 25 Μαρτίου 1821 δεν είναι συνηθισμένη γιορτή. Είναι η μια, η μοναδική.

Είναι η πρώτη εθνική μας γιορτή. Είναι η μεγάλη γιορτή της Ελλάδος.

Ημέρα κατά την οποία αρχίζει ο τιτάνιος Αγώνας για την ελευθερία του Έθνους. Ημέρα κατά την οποία έγινε το μεγάλο θαύμα: Η Ελλάδα ελευθερώνεται.

Ένα έθνος υπόδουλο τετρακόσια χρόνια, ανασταίνεται.

25 Μαρτίου 1821
«Λίγο χώμα και πολύ φως. Αραιές οι δάφνες. Δάσος τα Μεσολόγγια. Όλοι τους Έλληνες. Με την απόφαση της μυρσίνης. Κι η Νίκη άπτερη γονάτισε πάνω στους τάφους. Παλιγγενεσία!».

«Άνδρες και νέοι, όσοι σεμνύνεσθε με του Χριστού το όνομα, όσοι έχετε αίμα ελληνικό εις τα φλέβας σας, οπλίσατε τους ισχυρούς βραχίονας εναντίον του μισοχρίστου βαρβάρου…».

«Προτιμώμεν να καταβώμεν εις τους τάφους Χριστιανοί και ελεύθεροι, παρά να ζήσωμεν σκλάβοι χωρίς θρησκείαν, χωρίς πατρίδα, χωρίς τιμήν» (Γ’ Εθνική Συνέλευσις Επιδαύρου, 16.4.1826).

Με αυτό το αγωνιστικό φρόνημα πέτυχαν οι πρόγονοί μας την αποτίναξη του ζυγού της δουλείας.

Αυτοί τότε. Εμείς τώρα, οι σύγχρονοι Έλληνες; Πρωτίστως να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Ταυτόχρονα, μπροστά στη βαβυλωνία των συγχρόνων διασταυρούμενων ιδεολογικών ρευμάτων, να μένουμε ασυμβίβαστοι, προσηλωμένοι στην Πίστη μας, στην Παράδοσή μας, στην ίδια την Ιστορία μας, για να περισώσουμε την ταυτότητά μας, τις ελληνορθόδοξες Παραδόσεις μας, τον πολιτισμό μας.

Η αγάπη προς την πατρίδα μας, την Ελλάδα, δεν έχει καμία σχέση με μισαλλοδοξία ή οποιαδήποτε απαξίωση άλλων λαών. Είναι στοιχειώδες χρέος ευγνωμοσύνης προς αυτήν.

«Όταν μου πειράζουν την πατρίδα και την θρησκείαν μου, θα μιλήσω και θα ενεργήσω, και ό,τι θέλουν ας κάνουν… Αυτείνη η πατρίδα… λευτερώθη μ’ αίματα και θυσίες… Σ’ αυτείνη θα ζήσω, δεν έχω σκοπόν να πάγω αλλού».

Αυτή είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο άδολος ήρωας Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Η αγάπη στο πατρικό, ευλογημένο ελληνικό μας χώμα που το πότισαν οι πρόγονοί μας με το αίμα τους, ας συναρμόζεται με τη λεβεντιά και τη βέβαιη ελπίδα πως ο τόπος αυτός θα δει καλύτερες ημέρες. Αρκεί να παραμένει άσβεστη η φλόγα της ελευθερίας μέσα μας και σήμερα.

Της διπλής ελευθερίας: Του πνεύματος και της Πατρίδας.

Για να αναφωνούμε: «Χαίρε, Κεχαριτωμένη» και «Χαίρε, ω χαίρε, λευτεριά».

Περιοδικό «Ο Σωτήρ»,
15 Μαρτίου 2018 – Τεύχος 2173

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Προσθέστε Σχόλιο