Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 28 Φεβρουαρίου: Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής

28 Φεβρουαρίου: Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής

28 Φεβρουαρίου: Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής

28 Φεβρουαρίου: Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής

Η Εορτή Οσίου Βασιλείου του Ομολογητού είναι 28 Φεβρουαρίου

Ο Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής, έζησε και έδρασε επί αυτοκρατορίας Λέοντα Γ’ του Ισαύρου (717 – 741 μ.Χ.) του εικονομάχου.

Από μικρή ηλικία ο Βασίλειος εγκατέλειψε τη κοσμική ζωή για να αφιερωθεί στη διδασκαλία του Ευαγγελίου και την άσκηση. Αρχικά ζούσε σε κάποιο ερημητήριο τρέφοντας το πνεύμα του και την ψυχή του με τα δώρα της πίστεως και της αγάπης. Έγινε μαθητής και υποτακτικός του Οσίου Προκοπίου του Δεκαπολίτου. Όταν όμως οι περιστάσεις τον κάλεσαν, ανταποκρίθηκε με θαυμαστή προθυμία και υπερασπίσθηκε την Ορθοδοξία με θάρρος και παρρησία. Διώχθηκε σκληρά, για την άκαμπτη αντίστασή του και τη θαρραλέα συνηγορία υπέρ της ορθοδοξίας. Φυλακίστηκε και υπέστη πολλά βασανιστήρια.

Όταν πέθανε ο τύραννος Λέων, ο Όσιος Βασίλειος αφέθηκε ελεύθερος και επανήλθε στο ασκητήριό του για να συνεχίσει τους μοναχικούς τους αγώνες.

Μέγας αγωνιστής της Εκκλησίας, στρατευόταν συνεχώς για την ενίσχυση της ορθόδοξης πίστης, για τη διαφώτιση των αιρετικών, για τη στερέωση των πιστών και τη μετάνοια των αμαρτωλών. Έτσι οσιακά αγωνιζόμενος εκοιμήθη εν ειρήνη.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε. Οσίου Βασιλείου του Ομολογητού

Βασίλειον δώρημα, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, ἐδείχθης Βασίλειε, ὡς βασιλεύσας παθῶν, τοὶς θείοις σου σκάμμασι, σὺ γὰρ ὁμολογία, τὸν σὸν βίον φαιδρύνας, λάμπεις δι’ ἀμφοτέρων, ὡς ἀστὴρ σελασφόρος, ἐντεῦθεν τῆς ἀσάλευτου βασιλείας ἠξίωσαι.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «28 Φεβρουαρίου: Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής»:

Αγρυπνία Αγίου Νικολάου Πλανά στα Άνω Λιόσια
Κλειστά τα Γραφεία της Μητροπόλεως Λαρίσης – Πένθιμες Κωδωνοκρουσίες
Η Σκόπελος εόρτασε τον Πολιούχο της Άγιο Ρηγίνο
Αγρυπνία Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου στη Λέρο
27 Φεβρουαρίου: Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο