Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 29 Δεκεμβρίου: Άγια Νήπια που σφαγιάστηκαν με διαταγή του Ηρώδη

29 Δεκεμβρίου: Άγια Νήπια που σφαγιάστηκαν με διαταγή του Ηρώδη

29 Δεκεμβρίου: Άγια Νήπια που σφαγιάστηκαν με διαταγή του Ηρώδη

29 Δεκεμβρίου: Άγια Νήπια που σφαγιάστηκαν με διαταγή του Ηρώδη

Η Εορτή Αγίων Νηπίων που σφαγιάστηκαν με διαταγή του Ηρώδη είναι 29 Δεκεμβρίου

Όταν οι Μάγοι δεν επέστρεψαν στον Ηρώδη να του πουν που είναι ο Χριστός, ο πονηρός αυτός βασιλιάς μηχανεύθηκε άλλο σχέδιο για να εξοντώσει το Θείο Βρέφος. Είχε ακούσει ότι, σύμφωνα με τις Γραφές, τόπος γέννησης του Χριστού θα ήταν η Βηθλεέμ. Επειδή όμως δε γνώριζε ποιος ήταν ο Ιησούς αν βρισκόταν μέσα στη Βηθλεέμ ή στα περίχωρα της και επειδή συμπέρανε ότι το παιδί θα ήταν κάτω από δύο χρονών, έδωσε διαταγή να σφαγούν όλα τα παιδιά της Βηθλεέμ και των περιχώρων της, μέχρι της ηλικίας των δύο ετών. Η σφαγή έγινε ξαφνικά, ώστε να μη μπορέσουν οι οικογένειες να απομακρυνθούν με τα βρέφη τους. Και οι δυστυχισμένες μητέρες είδαν να σφάζονται τα παιδιά τους μέσα στις ίδιες τις αγκαλιές τους.

Η χριστιανική Εκκλησία, πολύ σωστά ανακήρυξε Άγια τα σφαγιασθέντα αυτά παιδιά, διότι πέθαναν σε μια αθώα ηλικία και υπήρξαν κατά κάποιο τρόπο οι πρώτοι μάρτυρες του χριστιανισμού. Μπορεί βέβαια να μη βαπτίσθηκαν εν ύδατι, βαπτίσθηκαν όμως, μέσα στο ίδιο ευλογημένο αίμα του μαρτυρίου τους.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι τα λείψανα (ίσως μερικά) των Aγίων Νηπίων, βρίσκονται στην Kωνσταντινούπολη, στο Nαό του Aγίου Iακώβου του αδελφοθέου, τον οποίον ανήγειρε ο Iουστίνος.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ. Γιορτή Αγίων Νηπίων που σφαγιάστηκαν με διαταγή του Ηρώδη

Ως θύματα δεκτά, ως νεόδρεπτα ρόδα και θεία απαρχή, και νεόθυτοι άρνες, Χριστώ τω ώσπερ νήπιον, γεννηθέντι προσήχθητε, αγνά Νήπια, την του Ηρώδου κακίαν, στηλιτεύοντα και δυσωπούντα απαύστως, υπέρ των ψυχών ημών.

Ημερολόγια 2024 εκκλησιαστικά, μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινά

Ημερολογια 2024 εδω

Σχετικά άρθρα με «29 Δεκεμβρίου: Άγια Νήπια που σφαγιάστηκαν με διαταγή του Ηρώδη»:

28 Δεκεμβρίου: Άγιοι Δισμύριοι (20.000) μάρτυρες που κάηκαν στη Νικομήδεια
27 Δεκεμβρίου: Άγιος Στέφανος ο Πρωτομάρτυρας και Αρχιδιάκονος
26 Δεκεμβρίου: Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο