Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής: Περί πνευματικού νόμου

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής: Περί πνευματικού νόμου

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής: Περί πνευματικού νόμου

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής: Περί πνευματικού νόμου

Γνωρίζουμε ότι η Θεία Πρόνοια που συγκρατεί τα όντα ενυπάρχει σ’ αυτά ως θείος κανόνας και νόμος. Αυτή, κατά δίκαιη κρίση, εκείνους που φάνηκαν αχάριστοι απέναντι στο Θεό για τα άφθονα αγαθά που τους έδωσε, τους παιδαγωγεί με τη στέρηση των αγαθών ώστε να γίνουν ευγνώμονες, και με τα αντίθετά τους οδηγεί σε συναίσθηση και αναγνώριση Αυτού που χαρίζει τα καλά.

Γιατί η οίηση για την αρετή, όταν μένει ατιμώρητη, γεννά το νόσημα της υπερηφάνειας που κάνει την προαίρεση του ανθρώπου να είναι αντίθετη με το Θεό.

Στο εκείνον που υψηλοφρονεί, δίκαια επέρχεται η εγκατάλειψη (της Χάρης)• παραχώρηση δηλ. να ενοχλείται από τους δαίμονες κατά τη θεωρία, για να συναισθανθεί την φυσική ασθένειά του και να γνωρίσει καλά τη Θεία δύναμη και Χάρη που τον σκεπάζει και κατορθώνει κάθε αγαθό και να ταπεινωθεί και να απομακρύνει εντελώς το αλλόκοτο και παρά φύση υπερήφανο φρόνημα, ώστε να μην επέλθει σ’ αυτόν η άλλη οργή, η αφαίρεση δηλαδή των χαρισμάτων που του δόθηκαν, αφού θα έχει ταπεινωθεί και θα έχει έρθει σε συναίσθηση Εκείνου που χορηγεί τα καλά.

Θέλω να ζήσω με τον Θεό, να τον γνωρίσω καλύτερα. Θέλω να μάθω να προσεύχομαι, να μιλάω με τον Θεό, να πηγαίνω στην εκκλησία. Αλλά δεν ξέρω πολλά πράγματα. Μου φαίνονται κάπως δύσκολα…

Θελω να Ζησω μαζι σου!

Σχετικά άρθρα με «Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής: Περί πνευματικού νόμου»:

Άγιος Νεκτάριος: Ο πονηρός είναι εχθρός του Θεού
Άγιος Παΐσιος: Με έναν καλό λογισμό
Η προσευχή καθαρίζει το τοπίο
Έχεις πονηρές σκέψεις;

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσθέστε Σχόλιο