Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Περί πνευματικού αγώνα

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Περί πνευματικού αγώνα

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Περί πνευματικού αγώνα

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Περί πνευματικού αγώνα

Αγαπητέ εν Κυρίω αδελφέ, σου παραγγέλλω να αγαπάς περισσότερο την δυσκολία που φέρει μαζί του ο πνευματικός πόλεμος, παρά την ευκολία, ακόμα και αν σε μερικές περιπτώσεις νικηθείς απ’ αυτόν!

Το μεγαλύτερο και το τελειότερο κατόρθωμα, που μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος, είναι να πλησιάσει στο Θεό και να ενωθεί μ’ Αυτόν.

Βίαζε τον εαυτόν σου να υψώνεις τον νου σου στο Θεό, συλλογιζόμενος την άπειρη αγάπη Του σ’ εσένα και να σκέφτεσαι, ότι σου στέλνει τον πειρασμό, για να σου δώσει την ευκαιρία να ενωθείς περισσότερο μαζί Του.

Μην νομίζεις, ότι τις προσευχές, τη Θεία Μετάληψη και τους άλλους πνευματικούς σου αγώνες, τα χρησιμοποιείς για να πετάξεις το σταυρό από πάνω σου, αλλά για να τον σηκώνεις με περισσότερη δύναμη και για μεγαλύτερη δόξα του Χριστού.

Ας μην καυχάται κανείς, πως μπορεί να αποκτήσει τις αληθινές Χριστιανικές αρετές και να υπηρετήσει τον Θεό, όπως πρέπει, αν δεν βιάσει στα αλήθεια τον εαυτόν του, για να εγκαταλείψει, όχι μόνο τις μεγαλύτερες ευχαριστήσεις, αλλά ακόμη και τις μικρότερες, στις οποίες ήταν πριν αφοσιωμένος με κοσμική αγάπη. Αυτό είναι και ο λόγος που πολύ λίγοι είναι αυτοί που φθάνουν στην τελειότητα. Γιατί αφού κατάκτησαν με κόπο τις μεγαλύτερες ευχαριστήσεις, δεν θέλουν μετά από αυτά, να πιέσουν τον εαυτόν τους, για να νικήσουν και τις μικρότερες και ασήμαντες επιθυμίες τους, οι οποίες κάθε ώρα τους κατακτούν.

Ορθόδοξα Χριστιανικά Βιβλία μέσα από τις κατηγορίες των Αγίων – Γεροντικά, Προσευχητάρια, Ψυχωφελή, Λειτουργικά, Παιδικά, βιβλία που μιλούν στην ψυχή.

Βρειτε τα βιβλια εδω

Σχετικά άρθρα με «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: Περί πνευματικού αγώνα»:

Άγιος Παΐσιος: Στην διαφορά των χαρακτήρων κρύβεται η αρμονία του Θεού
Κύριε μου έδωσες να γνωρίσω την μεγάλη Σου αγάπη
Τι πρέπει να έχει ο αγωνιζόμενος στον πνευματικό αγώνα;
Γέροντας Αρσένιος Μπόκα: Όταν ένας άνθρωπος κάνει το καλό με αγνές προθέσεις, ο Θεός θα τον υπερασπισθεί
Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης: Νομίζουμε ότι αυτή η ζωή δεν περνάει

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσθέστε Σχόλιο