Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Γεροντες » Αγιος Παισιος » Άγιος Παΐσιος: Η κοσμική και η Θεϊκή χαρά

Άγιος Παΐσιος: Η κοσμική και η Θεϊκή χαρά

Άγιος Παΐσιος: Η κοσμική και η Θεϊκή χαρά

Άγιος Παΐσιος: Η κοσμική και η Θεϊκή χαρά

Γέροντα, όταν λέει ο Απόστολος Παύλος «Ο καρπός του Πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά», εννοεί ότι η χαρά είναι τεκμήριο σωστής ζωής;

– Ναι, γιατί υπάρχει κοσμική χαρά και θεϊκή χαρά. Όταν κάτι δεν είναι πνευματικό, καθαρό, δεν μπορεί να υπάρχει αληθινή χαρά και ειρήνη στην καρδιά.

Η χαρά πού αισθάνεται ένας πνευματικός άνθρωπος δεν είναι η κοσμική χαρά πού επιζητούν πολλοί σήμερα. Να μην τα μπλέκουμε τα πράγματα. Οι Άγιοι είχαν τέτοιου είδους χαρά πού ζητάμε εμείς;

Η Παναγία είχε τέτοια χαρά; Ο Χριστός γελούσε; Ποιος Άγιος πέρασε από αυτήν την ζωή χωρίς πόνο; Ποιος Άγιος είχε τέτοια χαρά πού επιδιώκουν πολλοί Χριστιανοί της εποχής μας, πού δεν θέλουν να ακούσουν τίποτε δυσάρεστο, για να μη στενοχωρηθούν, να μη χάσουν την ηρεμία τους; Αν θέλω να μη στενοχωρηθώ, για να είμαι χαρούμενος, να μη χαλάσω την ησυχία μου, για να είμαι πράος, τότε είμαι αδιάφορος!

Άλλο πραότητα πνευματική και άλλο πραότητα από αδιαφορία. Λένε μερικοί: «Πρέπει να είμαι χαρούμενος, γιατί είμαι Χριστιανός. Να είμαι ήρεμος, γιατί είμαι Χριστιανός». Αυτοί δεν είναι Χριστιανοί. Το καταλάβατε; Αυτό είναι αδιαφορία, είναι κοσμική χαρά. Όποιος έχει αυτά τα κοσμικά στοιχεία, δεν είναι πνευματικός άνθρωπος.

Ο πνευματικός άνθρωπος είναι όλος ένας πόνος. Πονάει δηλαδή για καταστάσεις, για ανθρώπους, αλλά ανταμείβεται γι’ αυτόν τον πόνο με θεία παρηγοριά. Νιώθει πόνο, αλλά νιώθει μέσα του θεία παρηγοριά, γιατί κάνει ρίψεις με ευλογίες ο Θεός από τον Παράδεισο στην ψυχή και αγάλλεται ο άνθρωπος από την θεϊκή αγάπη.

Αυτή είναι η χαρά, η πνευματική χαρά, πού δεν εκφράζεται και πλημμυρίζει την καρδιά.

Πνευματική Αφύπνιση
Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Β´

Χαίροις πάτερ Παΐσιε

Βιβλια Αγιου Παισιου εδω

Σχετικά άρθρα με «Άγιος Παΐσιος: Η κοσμική και η Θεϊκή χαρά»:

Πως επηρεάζουμε τους άλλους με τις σκέψεις μας – Άγιος Πορφύριος
Παράκληση Αγίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Γέροντα επιτρέπεται να λέμε αστεία;
Ο Άγιος Παΐσιος για την αδικία
Συμβουλές σε γονείς για τα παιδιά – Αγίου Πορφυρίου
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου: Πως η ζήλια δηλητηριάζει την αγάπη

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο