Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Γεροντες » Αγιος Παισιος » Άγιος Παΐσιος: Ο πνευματικός στην οικογένεια

Άγιος Παΐσιος: Ο πνευματικός στην οικογένεια

Άγιος Παΐσιος: Ο πνευματικός στην οικογένεια

Άγιος Παΐσιος: Ο πνευματικός στην οικογένεια

– Γέροντα, ποια βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τους συζύγους;

– Εκείνο που βοηθάει το ανδρόγυνο είναι να μη δικαιολογεί ο καθένας τον εαυτό του. Αν δικαιολογούν τον εαυτό τους, όσα πνευματικά βιβλία κι αν διαβάσουν, δεν ωφελούνται. Αν έχουν καλή διάθεση, έχουν πνευματικό και του κάνουν υπακοή, δεν θα έχουν προβλήματα. Χωρίς πνευματικό διαιτητή δεν γίνεται. Το καλύτερο είναι να έχουν τα ανδρόγυνα τον ίδιο πνευματικό. Όχι άλλον πνευματικό ο άνδρας και άλλον η γυναίκα.

Δύο ξύλα, αν τα πελεκήσουν δύο μαραγκοί, όπως νομίζει ο καθένας, δεν θα μπορέσουν ποτέ να εφαρμόσουν. Ενώ, όταν έχουν τον ίδιο πνευματικό, ο πνευματικός πελεκάει τα εξογκώματα – τα ελαττώματα – του ενός, πελεκάει και τα εξογκώματα του άλλου, και έτσι εξομαλύνονται οι δυσκολίες.

Αλλά σήμερα, ακόμη και ανδρόγυνα που ζουν πνευματικά, έχουν διαφορετικό πνευματικό. Σπάνια έχουν και οι δυο τον ίδιο πνευματικό, γι᾿ αυτό και δεν βοηθιούνται. Έχω υπ᾿ όψιν μου ανδρόγυνα που ταίριαζαν, αλλά δεν είχαν τον ίδιο πνευματικό, για να τους βοηθήσει, και χώρισαν. Και άλλα πού, ενώ δεν ταίριαζαν, επειδή είχαν τον ίδιο πνευματικό, έζησαν αρμονικά.

Βέβαια, όταν έχει όλη η οικογένεια τον ίδιο πνευματικό, αυτό είναι ακόμη καλύτερο. Ο πνευματικός θα τους ακούσει όλους και θα χειρισθεί ανάλογα ένα θέμα. Άλλοτε θα ζορίσει τον πατέρα ή την μητέρα, άλλοτε θα καλέσει τα παιδιά, αν δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα από αυτά που του λένε οι γονείς. Ή, αν το ανδρόγυνο έχει προβλήματα και φταίει λ.χ. η γυναίκα, μπορεί να καλέσει τον άνδρα, για να τον συμβουλέψει πώς πρέπει να φερθεί, ή να ζητήσει από κάποιον συγγενή τους ή γνωστό τους να βοηθήσει διακριτικά.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Λόγοι Γ´ «Πνευματικός Αγώνας»

Βιβλία Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου (Βίος, Διδαχές και θαύματα του Πατρός Παϊσίου του Αγιορείτου)

Βρειτε τα βιβλια εδω

Σχετικά άρθρα με «Άγιος Παΐσιος: Ο πνευματικός στην οικογένεια»:

Τι καλός είναι ο Θεός!
Γιατί τα επιτρέπει ο Θεoς της Αγάπης αυτά;
Πώς μας θέλει ο Θεoς στην καθημερινή μας ζωή;
Διάβαζε βίους Αγίων
Η ευλογημένη αγωγή από τους γονείς βοηθάει το παιδί

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο