Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Αγρυπνία και Αρχαιοπρεπή Λειτουργία στη Χαλκίδα

Αγρυπνία και Αρχαιοπρεπή Λειτουργία στη Χαλκίδα

Αγρυπνία και Αρχαιοπρεπή Λειτουργία στη Χαλκίδα
Αγρυπνία και Αρχαιοπρεπή Λειτουργία στη Χαλκίδα
http://www.imchalkidos.gr/Uploads/ePost/Images/
IMX_Ag.%20Iakwvou%20adelfotheou_22-23.10.2019_001.jpg

Αγρυπνία και Αρχαιοπρεπή Λειτουργία στη Χαλκίδα

Με μεγαλοπρέπεια ετελέσθη την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 το βράδυ, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, η καθιερωμένη από πολλών ετών Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, με αποκορύφωμα την τέλεση της Αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Στην Ιερά Αγρυπνία, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων και άλλων Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας και πολλών ευσεβών χριστιανών, ενώ το ιερό Αναλόγιο διηκόνησε εξαιρετικά Χορός Ιεροψαλτών του Ενοριακού Ι. Ν. Ευαγγελιστού Λουκά (Πατησίων), υπό την διεύθυνση του κ. Κυριάκου Στάντζου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, με την συμμετοχή και άλλων μαθητών του.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τον θείο λόγο στους πιστούς και αναφέρθηκε στο βίο και το αποστολικό έργο του Αγίου Ιακώβου, ενώ κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη.

Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Αγρυπνία και Αρχαιοπρεπή Λειτουργία στη Χαλκίδα»:

Αρχαιοπρεπής Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στην Άρτα
Αγρυπνία Αγίου Δημητρίου στην Κύπρο
Εορτή Αγίου Αρέθα του Μεγαλομάρτυρα και των συν αυτώ
Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στα Τρίκαλα
Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις