Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Το Αίγιο τίμησε την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

Το Αίγιο τίμησε την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

Το Αίγιο τίμησε την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

Το Αίγιο τίμησε την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή

Η Μεγαλόχαρη παραχώρησε, ο Ιερός Κλήρος συνέπραξε, οι Αρχές σεβάστηκαν, ο λαός συνηγόρησε, ώστε ο πάνδημος εορτασμός της πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής, να εξελιχθεί φέτος σε πρότυπο γεγονός αρμονικής συνεργασίας Εκκλησίας, Πολιτείας και λαού, διαλύοντας τα νέφη από τον ζόφο της πανδημίας, αναθερμαίνοντας στις καρδιές μας την ελπίδα και στέλνοντας παντού το δίδαγμα: «η ισχύς εν τη ενώσει».

Δήλωση και ευχή συνάμα αποτελούν οι λόγοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου: «Η Ελλάδα είναι ενωμένη. Και πιο πολύ με τον Ιησού Χριστό. Η Ιστορία μας διδάσκει πως συσπειρωμένοι όλοι πετυχαίνουμε σπουδαία πράγματα. Σήμερα είναι ορατή η ενότητα Εκκλησίας, Πολιτείας, λαού. Όταν υπάρχει ευλογία Θεού και ενότητα όλα μπορούν να συμβούν».

Έτσι πραγματοποιήθηκε ένας επιτυχημένος συνδυασμός κατανυκτικής τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών, αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων, τιμητικής παρουσίας των Αρχών της Πολιτείας, απρόσκοπτης λιτάνευσης της Ιερής Εικόνας και αθρόας συμμετοχής των πιστών-τηρουμένων των αποστάσεων- πράγματα, που πέρυσι αποτέλεσαν οδυνηρή εμπειρία με την πρωτοφανή στα χρονικά απόφαση επιβολής προστίμου στον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο για την αυτονόητη και παραδοσιακά αδιάλειπτη περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας.

Αποδείχτηκε λοιπόν περίτρανα ότι η βαθιά πίστη και ο πηγαίος σεβασμός του λαού μας προς τη Θεομήτορα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, είναι αρετές βαθιά ριζωμένες στις ψυχές των Ορθοδόξων Ελλήνων και οι όποιες δοκιμασίες αντί να τις ξεριζώσουν, τις ισχυροποιούν.

Συμπλήρωσε ακόμη πως στο διάβα των αιώνων η Παναγία πάντα προστάτευε την Αιγιάλεια από πολέμους, θεομηνίες, πανδημίες, λοιμούς και λιμούς, σκεπάζοντάς την με τη χάρη της.

Έτσι στο όμορφο Αίγιο με τρόπο αξιοθαύμαστο τιμήθηκε η «κυρά η Τρυπητή» με επίκεντρο τον περικαλλή Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, έργο του διάσημου Βαυαρού Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, όπου προσωρινά φιλοξενείται η θαυματουργή Εικόνα, λόγω έργων ανακαίνισης του Ιερού της Προσκυνήματος, στον μικρό λόφο πάνω από το λιμάνι του Αιγίου.

Πράγματι με κάθε εκκλησιαστική ευπρέπεια τελέστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, με την καθολική συμμετοχή χιλιάδων πιστών, που περίμεναν υπομονετικά στις ουρές από την παραμονή, για να προσκυνήσουν ευλαβικά, να συμμετάσχουν -όσο επιτρεπόταν- στις Ιερές Ακολουθίες και να ανάψουν, αφήνοντας στον Ι. Ναό για ευλογία σύμφωνα με το έθιμο την αναστάσιμη λαμπάδα τους. Πλήθη λαού κατέκλυσαν τον περίβολο της Εκκλησίας και τους γύρω δρόμους αυτή την πανευφρόσυνη, ανοιξιάτικη κι ευλογημένη ημέρα, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021.

Ο εορτασμός ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης 6 Μαΐου, που τελέστηκε ο Μέγας, Πανηγυρικός, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, συγχοροστατούντων δε του επιχωρίου Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου και του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου με τη συμμετοχή Κληρικών και τριών Καθηγουμένων Ι. Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως. Το κήρυγμα έκανε ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, Πανοσ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε Όρθρος και Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αγίου Κοζάνης κ. Παύλου, συνιερουργούντων δε του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων προ της απολύσεως, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την τιμητική παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στη χαρά της πόλης και ιδιαιτέρως τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ως εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αιγίου, Δημήτριο Καλογερόπουλο και τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Κατόπιν ευχαρίστησε δημόσια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο, που ήλθε να γιορτάσει μαζί μας, να χαρεί και να πρωτοστατήσει σε αυτή τη λαμπρή ημέρα της Ορθοδοξίας και τον σεπτό Γέροντα, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος με ενδελεχή αναφορά στο Ιερό Πρόσωπο της Παναγίας μας, συνιστώντας σε όλους μεγαλύτερη πίστη στον Θεό, ώστε να αποτρέψουμε τη συμφορά της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ευχόμενος η Μεγαλόχαρη να πρεσβεύει για όλους, δήλωσε: «Ο Θεός περιμένει το ανθρώπινο είδος να ακολουθήσει τον λόγο Του και να τον παρακαλέσει για να σταματήσουν τα δεινά. Περιμένει να Του το ζητήσουμε αβίαστα κι ελεύθερα. Και Εκείνος θα γίνει Φως, θα γίνει ίλεως».

Ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, παιανιζούσης και της Φιλαρμονικής, ενώ Κλήρος και Αρχές ακολουθούσαν διακριτικά την περιφορά, προσδοκώντας η Μητέρα Παναγία να σώσει την πόλη μας, την Ελλάδα μας και τον κόσμο από τα δεινά της λοιμικής πανδημίας.

Με την επιστροφή της ιερής πομπής στον περίβολο του Ι. Ναού, τον Πανηγυρικό εκφώνησε από την εξέδρα ο Άγιος Κοζάνης με πνευματικές παραινέσεις και στοχευμένες αναφορές στη Μακεδονία μας -με το σύνθημα: «Μην την ξεχνάτε»- αλλά και στη Θράκη μας, όπου διακυβεύονται σοβαρά εθνικά συμφέροντα.

Ευχαρίστησε δε θερμότατα τον σεπτό Ποιμενάρχη, λέγοντας: «Άγιε Καλαβρύτων, σας ευχαριστούμε από καρδιάς, διότι μας δώσατε την ευκαιρία να κατέβουμε από τη Μακεδονία μας, διότι μας καλέσατε να έρθουμε να συμπροσευχηθούμε με αυτό τον λαό τον «Παναγιοσκέπαστο», όπως είπατε και χθες βράδυ και σήμερα. Ναι… Παναγία η Μεγαλοσπηλαιώτισσα, Παναγία, η Τρυπητή, Παναγία η Πλατανιώτισσα, Παναγία του Μοναστηρίου (Βεργουβίτσας), Αγία Λαύρα -γιατί κι εκείνη τον Ευαγγελισμό έχει- Παναγία Φανερωμένη και τα Εισόδια της Θεοτόκου… Προσευχήσου λοιπόν, λαέ, να μας σκεπάζει. Χρόνια πολλά κι ευλογημένα! Χριστός Ανέστη και η Ελλάς να αναστηθεί πνευματικά».

Στη σύντομη αποφώνησή του ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε η Παναγία η Μεγαλόχαρη, στην οποία προστρέχουμε όλοι, να είναι βοήθειά μας.

Καταληκτικά συμπλήρωσε πως οφείλουμε την αγάπη μας στον προκάτοχό του, Σεβασμιώτατο κ. Αμβρόσιο,που θέλουμε να τον βλέπουμε να χαίρετε με τις χαρές όλων μας. Και του ευχήθηκε: «Να ζήσετε Γέροντα, να σας χαιρόμαστε και επί πολλά χρόνια να σας έχουμε εδώ στην Ιερά Μητρόπολη. Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη σε όλους!»

Ακολούθως η Ιερή Εικόνα, εποχούμενη σε ένα μαύρο τζιπ, ταξίδεψε περιφερειακά στους δρόμους της πόλης. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος επαίνεσε τους πάντες, Ιερό Κλήρο, Άρχοντες και λαό, που συνετέλεσαν λιγότερο ή περισσότερο στον επιτυχημένο συντονισμό και την άψογη διοργάνωση του εορτασμού.

«Χαιρόμαστε» είπε καταληκτικά, «γιατί υπάρχει ένα ιδιαίτερο νόημα εις την εορτή αυτή, που είναι ότι η Πολιτεία μας, σέβεται και αγαπά τον Χριστό, τον Τριαδικό Θεό και τη Μεγαλόχαρη και κρατά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και τις άγιες παραδόσεις μας».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Το Αίγιο τίμησε την πολιούχο του Παναγία Τρυπητή»:

Εορτή Αγίου Δονάτου Πολιούχου και Προστάτου της Παραμυθίας
Η εορτή του Ηγαπημένου Μαθητού του Σωτήρος στην Πάτρα
Εορτή Αγίου Οικουμενίου στη Μητρόπολη Κισάμου

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο