Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Η αισιοδοξία του Χριστιανικού Μηνύματος

Η αισιοδοξία του Χριστιανικού Μηνύματος

Η αισιοδοξία του Χριστιανικού Μηνύματος

Η αισιοδοξία του Χριστιανικού Μηνύματος

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου

Κατά τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, ο λόγος τού Χριστού «αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου» απευθύνεται στον παράλυτο πού τού φέρνουν μπροστά του σε κάποιο σπίτι στην Καπερναούμ. Κάνει εντύπωση κατ’ αρχήν το γεγονός ότι τα λόγια αυτά απευθύνονται σε έναν άνθρωπο σωματικά ασθενή. Αυτός ζητεί την γιατρειά του και ο Ιησούς τού προσφέρει την απαλλαγή από τις αμαρτίες.

Επαναστατεί το μυαλό τού σημερινού ανθρώπου όταν ακούει τη βιβλική σχέση ανάμεσα στην αμαρτία και στην αρρώστια και διερωτάται ποιά εξάρτηση μπορεί να έχει η μία από την άλλη. Ακόμη πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο σημερινός άνθρωπος χάνει ολοένα και περισσότερο την αίσθηση τής αμαρτίας μη μπορώντας να καταλάβει, γιατί ορισμένες πράξεις πού μπορεί να τον εξυπηρετούν κοινωνικά ή και ατομικά και συμβαδίζουν με τη φύση του και τις επιθυμίες του να θεωρούνται αμαρτίες.

Η Αγία Γραφή μάς παρουσιάζει μια πολύ βαθειά σύλληψη τής τραγικής αποτυχίας τον ανθρώπων, τής αμαρτίας, και δεν την εκλαμβάνει σαν απλή παράβαση τής θείας εντολής.

Εάν ο Θεός γίνεται άνθρωπος και πάσχει ως άνθρωπος μέσα στον κόσμο για να αναστηθεί ως Θεός, αυτό σημαίνει ότι το χάλασμα τής ανθρωπότητας από την αμαρτία, έχει πολύ μεγαλύτερη έκταση και πολύ πιο τραγικές συνέπειες απ’ ό,τι φανταζόμαστε, ή εκφράζουν οι λέξεις παράβαση και παράπτωμα.

Σε τούτο ακριβώς συνίσταται και το ελπιδοφόρο μήνυμα τής Αγίας Γραφής, στο ότι από την αγχώδη «ασθένεια προς θάνατο», από την αγωνία τού μηδενός, από τον φόβο τού θανάτου σώζεται ο άνθρωπος με τον Σταυρό και την ανάσταση τού Χριστού.

Να γιατί ο νικητής τού θανάτου και αρχηγός τής ζωής Χριστός λέγει στον παράλυτο τα αυθεντικά λόγια «αφέωνταί σοι αι αμαρτίαι σου», απαλλάσσοντας τον άρρωστο άνθρωπο από την πηγή τού κακού και τον ελευθερώνει από τις συνέπειές του. Αν τα ευαγγέλια μάς διηγούνται πολλά παρόμοια θαύματα, είναι γιατί θέλουν να μάς παρουσιάσουν όχι την καταθλιπτική κατάσταση τής αμαρτίας πού βασίλευσε μέσα στον κόσμο αλλά την καινούρια κατάσταση τής λυτρώσεως πού προσφέρει στον κόσμο ο Ιησούς Χριστός.

Η αισιοδοξία τού χριστιανικού μηνύματος συνίσταται στο ότι είναι στραμμένο όχι στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον, όχι στο κακό πού κυριάρχησε μέσα στον κόσμο μέχρι τώρα, αλλά στη σωτηρία πού προσφέρεται σαν καινούρια δυνατότητα. Είναι ανεπανόρθωτα ασυγχώρητος αυτός πού προτιμά να παραμένει στα όρια τού κακού, ενώ τού προσφέρεται η απεριόριστη αγάπη τού Θεού μέσα στα μυστήρια τής Εκκλησίας.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η αισιοδοξία του Χριστιανικού Μηνύματος»:

Ευαγγέλιο Κυριακής Β´ Νηστειών 24-3-2019
Απόστολος Κυριακής Β´ Νηστειών (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά) 24-3-2019
Ευαγγέλιο Κυριακής Α´ Νηστειών (της Ορθοδοξίας) 17-3-2019
Η προσευχή είναι κλειδί αληθινών νοημάτων

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις