Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης: Χαρίσματα και αγιότης

Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης: Χαρίσματα και αγιότης

Δανιήλ Αεράκης: Χαρίσματα και αγιότης

Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης: Χαρίσματα και αγιότης

Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε ιερατική σύναξη στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Έδεσσα.

Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης, ιεροκήρυκας και συγγραφέας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Χαρίσματα και αγιότης».

Κατ᾿ αρχήν τόνισε, ότι είναι προτιμότερο να ενεργεί κάποιος δια μέσου του Χριστού, παρά να ενεργεί ο Χριστός δια μέσου κάποιου. Δηλαδή, αν κάποιος έχει υπερφυσικά χαρίσματα, ώστε να επιτελεί θαύματα, όλα τα θαυμαστά τα επιτελεί ο Χριστός. Γι᾿ αυτό για τα θαύματα αυτά ο άνθρωπος αυτός δεν έχει μισθό. Αν όμως κάποιος έχει αρετές, και κυρίως την αγάπη του Χριστού και τις εξασκεί με την χάρη και βοήθεια του Χριστού, αυτός θα έχει πολλή ανταπόδοση για ό,τι καλό πράττει. Γι΄ αυτό και ο απ. Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους τόνιζε ότι πολύ σπουδαιότερο χάρισμα είναι να έχουν οι πιστοί το χάρισμα της αγάπης, παρά το υπερφυσικό χάρισμα της γλωσσολαλιάς και της ερμηνείας γλωσσών.

Ο λογιώτατος ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην λειτουργική πράξη της Εκκλησίας και επέστησε την προσοχή στους ιερείς να τελούν με τέτοιο τρόπο τις ακολουθίες και μάλιστα την θεία λειτουργία, ώστε να οδηγούν τον λαό στην λογική λατρεία του Θεού, σ’ αυτό που ο απ. Παύλος έλεγε, «ψαλῶ τῷ Πνεύματι, ψαλῶ δὲ καὶ τῷ νοΐ» (Α΄ Κορ. 14,15). Ο λαός που μετέχει στις ιερές ακολουθίες θα πρέπει να κατανοεί τα τελούμενα και να συμμετέχει σε αυτά με την ψυχή του και με το στόμα του, ώστε να πληρούται από Άγιο Πνεύμα και να ζει την έντονη παρουσία του Χριστού, που ενώνει όλους σε ένα σώμα.

Κατά την έναρξη της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ευλόγησε την Βασιλόπιτα και έδωσε τις ευχές του σε όλους τους παρισταμένους για το νέο έτος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης: Χαρίσματα και αγιότης»:

Κίτρους Γεώργιος: Κοινή συστράτευση για το κοινό καλό του τόπου (ΦΩΤΟ)
Πολυετές Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου
Λαμπρά Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου
Μνημόσυνο π. Γεωργίου Μεταλληνού στην Κέρκυρα
Πανήγυρις Τριών Ιεραρχών στην Καλογραίζα
Αγρυπνία Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου στη Νέα Ιωνία Βόλου

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα τα οποία πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις