Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » ΔΙΣ: Η έναρξη της 166ης Συνοδικής Περιόδου και η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας

ΔΙΣ: Η έναρξη της 166ης Συνοδικής Περιόδου και η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας

ΔΙΣ: Η έναρξη της 166ης Συνοδικής Περιόδου και η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας

ΔΙΣ: Η έναρξη της 166ης Συνοδικής Περιόδου και η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας

Συνήλθε σήμερα, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Κατόπιν της τελέσεως της ειδικής Ιεράς Ακολουθίας επί τη ενάρξει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος καλωσόρισε τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος ευόδωση των εργασιών Αυτής εν πνεύματι αγάπης και συνεργασίας.

Μετά τον Μακαριώτατο Πρόεδρο, εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Συνέδρων αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος.

Αφού επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια της Αποστολικής Διακονίας, της Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και της Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Ειδικότερα, ως Συνοδικοί Σύνδεσμοι των Συνοδικών Επιτροπών διορίσθηκαν:

– Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Αρχιγραμματείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί του Μοναχικού Βίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.
– Στην Συνοδική Επιτροπή επί των Οικονομικών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος.
Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ορίσθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Κατόπιν αναγνώσθηκε ο Κανονισμός Εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε αποδεκτή την υποβληθείσα παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού, εκφράζοντας την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες Της για όσα ο πολιός Ιεράρχης προσέφερε υπέρ της Εκκλησίας του Χριστού και αποφάσισε να του απονείμει τον Χρυσούν Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου, που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σε προσεχή Συνεδρία Της.

Μετά το πέρας των εργασιών της Δ.Ι.Σ. πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού η τελετή παραδόσεως υποτροφιών σε 79 Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, και σε 27 φοιτητές αδελφών Εκκλησιών για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023 ανέρχεται συνολικά σε 381.600 ευρώ. Η τελετή αυτή πραγματοποιήθηκε κατόπιν αποφάσεως της Συνεδρίας της Δ.Ι.Σ. της 8ης Ιουνίου 2022.

Στην τελετή ήσαν παρόντες ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Ιεράρχες, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Υποτροφιών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους υποτρόφους, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της απόφασης του Μακαριωτάτου για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς το συμφέρον του λαού, οι υποτροφίες αυτές αποτελούν μία ελάχιστη αντιπροσφορά αγάπης της Εκκλησίας προς ανθρώπους που επιθυμούν να σπουδάσουν τα θεολογικά γράμματα και άλλες επιστήμες.

Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι ο θεσμός των Υποτροφιών μετρά 30 χρόνια ζωής, κατά την διάρκεια των οποίων μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του εξωτερικού φοίτησαν στις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδος με υποτροφία της Ιεράς Συνόδου. Επίσης τόνισε ιδιαίτερα ότι στην Επιτροπή έχει σχηματιστεί επιστημονικό υλικό/αρχείο από τις κατατεθείσες διδακτορικές διατριβές των υποτρόφων, καθώς και ότι διοργανώνεται ετήσια Ημερίδα των αλλοδαπών υποτρόφων, στην οποία παρουσιάζουν την πρόοδο των εργασιών τους και τους προβληματισμούς τους.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τον Συμπρόεδρο της Επιτροπής χορηγήσεως Υποτροφιών, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και όλα τα Μέλη της Επιτροπής και την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών, ενώ συνεχάρη τον Γραμματέα της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη, για την υποδειγματική, όπως τόνισε, τήρηση της προβλεπομένης διαδικασίας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Δημητριάδος για το γεγονός ότι ως Πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Υποτροφιών πράττει το καλύτερο δυνατό, ώστε όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν, να ενισχυθούν από την Ιερά Σύνοδο έστω και κατά μέρος. Η Εκκλησία, τόνισε ο Μακαριώτατος, ακόμη και κατά την δύσκολη αυτή περίοδο επιθυμεί, έστω με μία μικρή οικονομική ενίσχυση, να συμβάλλει στην πρόοδο των υποτρόφων.

Κατά το τέλος του χαιρετισμού του προς τους υποτρόφους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, αφού τους συνεχάρη για όσα κατόρθωσαν μέχρι τώρα, ευχήθηκε να έχουν καλή πορεία και καλά αποτελέσματα και τους προέτρεψε να ευχηθούν να δοθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία να αξιοποιήσει την καταλεηλατημένη περιουσία της, ούτως ώστε να έχει την ευκαιρία να βοηθά περισσότερους υποτρόφους με ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση.

Ακολούθως, ο Γραμματεύς της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης, αναφέρθηκε στον θεσμό των υποτροφιών παρέχοντας στοιχεία για το Ακαδημαϊκό Έτος 2022-2023.
Κατόπιν, τρεις υπότροφοι (δύο Έλληνες και ένας αλλοδαπός) έλαβαν τον λόγο και εξέφρασαν εκ μέρους όλων των υποτρόφων τις ευχαριστίες τους προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο για την χορήγηση των υποτροφιών, τονίζοντας την σημασία που αυτές έχουν για τους ιδίους και για την πορεία των σπουδών τους.

Ακολούθως ο Μακαριώτατος επέδωσε στους υποτρόφους τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στις υποτροφίες.

Η Δ.Ι.Σ. θα συνεχίσει αύριο τις εργασίες Της.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «ΔΙΣ: Η έναρξη της 166ης Συνοδικής Περιόδου και η παραίτηση του Μητροπολίτη Ηλείας»:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο ακριτικό Καστελλόριζο
5 Σεπτεμβρίου: Προφήτης Ζαχαρίας και η σύζυγος του Ελισάβετ
4 Σεπτεμβρίου: Προφήτης Μωυσής ο Θεόπτης

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο