Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εγκαίνια παρεκκλησίου των Αγίων Πορφυρίου, Παϊσίου και Ιακώβου στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου

Εγκαίνια παρεκκλησίου των Αγίων Πορφυρίου, Παϊσίου και Ιακώβου στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου

Εγκαίνια παρεκκλησίου των Αγίων Πορφυρίου, Παϊσίου και Ιακώβου στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου

Εγκαίνια παρεκκλησίου των Αγίων Πορφυρίου, Παϊσίου και Ιακώβου στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου

Με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου και Σύρου-Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’ και του Θεοφιλεστάτου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Χανίων Κρήτης και Βοηθού του Οικουμενικού Πατριάρχου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, των Ηγουμένων των Ιερών Μονών Παναχράντου Άνδρου, Βρύσεως Σίφνου, Εσφιγμένου του Αγίου, τελέσθηκε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Καθολικό της εν Άνω Μερά Μυκόνου Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων του εντός του συγκροτήματος της Ιεράς Μονής διαμορφωθέντος Παρεκκλησίου των Αγίων Πατέρων Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, Παϊσίου του Αγιορείτου και Ιακώβου του εν Εύβοια του «Με συγχωρείτε».

Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, η κεκανονισμένη από το Τυπικό της Εκκλησίας ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Μονής Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου, τον οποίο εισόδευσαν στον Ηγουμενικό Θρόνο οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Παναχράντου Άνδρου και Βρύσης Σίφνου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ενθρονίζων τον νέο Ηγούμενο , αφού ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τους Ηγουμένους, τους Κληρικούς και όλους τους παρισταμένους, ανεμνήσθη με έκδηλη νοσταλγική διάθεση, της γνωριμίας του από τα εφηβικά του χρόνια με τον αοίδιμο Ηγούμενο Φιλάρετο και αναπόλησε τις μοναδικές εμπειρίες που έζησε μαζί του, μέχρι την αδόκητη εκδημία του, και υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ αυτού και του μακαριστού Γέροντα στο διάβα των χρόνων, ως φοιτητού μοναχός, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος.

Αναφερόμενος δε στον ενθρονιζόμενο Αρχιμ. Αλέξιο Παπαδόπουλο τόνισε τη βεβαιότητά του ότι στο πρόσωπό του έγινε η άριστη επιλογή, υπογράμμισε τα άριστα δείγματα των ικανοτήτων και της αφοσίωσής του προς το Μοναστήρι και του συνέστησε να μη ξεχνάει τρία πράγματα, να ευγνωμονεί το Θεό, να αγαπά το Μοναστήρι και να μεριμνά για τη σωστή αξιοποίηση της περιουσίας του και να αγαπά συγχωρητικά και θυσιαστικά τους Ανωμερίτες και όλους τους Μυκονιάτες. Ο νέος Ηγούμενος, καταφανώς συγκινημένος, εξεφώνησε διδακτικώτατο και πνευματικότατο ενθρονιστήριο λόγο.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου το πρωί τελέστηκε στο καθολικό της Μονής ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και ακολούθως η ακολουθία των εγκαινίων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄. Ακολούθως τα ιερά Λείψανα των εγκαινίων μετεφέθησαν εν πομπή στο εγκαινιαζόμενο παρεκκλήσιο και μετά την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε αρχιερατικό συλλείτουργο κατά το οποίο προεξήρχε ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος ο Β΄.

Μετά την ολοκλήρωση της θείας Λειτουγίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε για μία ακόμα φορά τους Σεβασμιώτατους και τον Θεοφιλέστατο, καθώς και όλους τους κληρικούς και τις τοπικές αρχές για την παρουσία και συμμετοχή τους τόσο στην ενθρόνιση του νέου Καθηγουμένου όσο και στα εγκαίνια του Παρεκκλησίου της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευκαιρία που του έδωσε να μετέχει στη χαρά της ενθρονήσεως και των εγκαινίων και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του μη παραλείποντας να ευχηθεί στον Καθηγούμενο Αρχιμ. Αλέξιο με την ευκαιρία της αναλήψεως των νέων του καθηκόντων.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εγκαίνια παρεκκλησίου των Αγίων Πορφυρίου, Παϊσίου και Ιακώβου στην Ιερά Μονή Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου»:

Δυο έτη από την κοίμηση της Γερόντισσας Στυλιανής
Εορτάστηκαν με λαμπρότητα τα Ελευθέρια της πόλεως των Γρεβενών
Τηλεφωνική επικοινωνία του Οικουμενικού Πατριάρχου με την Φώφη Γεννηματά
Εορτή Αγίου Λουκιανού του ιερομάρτυρα

Ακολουθήστε μας:
youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο