Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 21 Νοεμβρίου: Τα Εισόδια της Θεοτόκου

21 Νοεμβρίου: Τα Εισόδια της Θεοτόκου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου εορτάζονται 21 Νοεμβρίου

Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Ἔνδον τρέφει σε Γαβριὴλ ναοῦ, Κόρη,
Ἥξει δὲ μικρὸν καὶ τὸ Χαῖρέ σοι λέξων.
Βῆ ἱερὸν Μαρίη τέμενος παρὰ εἰκάδι πρώτῃ.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Τα Εισόδια της Θεοτόκου

Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.


Σχετικά άρθρα:
Αγία Σκέπη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ & επέτειος του «ΟΧΙ»
Άγιοι Ιωακείμ και Άννα οι Θεοπάτορες
Απόδοση εορτής Κοιμήσεως Θεοτόκου
Πρώτη Πανήγυρις Αγίου Δαμασκηνού του Στουδίτου
Χαιρετισμοί της Θεοτόκου Στάση Γ’
Σύναξη Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα
Ο μήνας της Παναγίας
Ζωοδόχος Πηγή
Ακάθιστος Ύμνος

Προσθέστε Σχόλιο