Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγιοκατάταξη Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγιοκατάταξη Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγιοκατάταξη Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγιοκατάταξη Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 στο Φανάρι, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη όπως είχε προαναγγελθεί δια στόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου στις 20 Οκτωβρίου 2019, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Παναγιωτάτου στο Άγιον Όρος.

Ο Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης (Αμπελοχώρι Βοιωτίας, 6 Δεκεμβρίου 1912 – Άγιο Όρος, 27 Φεβρουαρίου 1998) ήταν Ορθόδοξος μοναχός που έζησε στο Άγιον Όρος.

Ο παπα-Εφραίμ γνώρισε τον ξακουστό στο Άγιο Όρος μοναχό Γέροντα Ιωσήφ τον Σπηλαιώτη ή Ησυχαστή (1898-1959) και συνδέθηκε πνευματικά μαζί του, αφού πήρε την άδεια από τον Γέροντά του Νικηφόρο. Ο Γέροντας Ιωσήφ με την σειρά του, άσκησε καταλυτική επίδραση στην πορεία του νεαρού μοναχού στην πνευματική ζωή.

Το 1973 κοιμήθηκε εν Κυρίω ο ιερομόναχος Νικηφόρος. Ο Εφραίμ μετά το 1980 συγκρότησε συνοδεία, τηρώντας την εντολή του Γέροντος Ιωσήφ να αποκτήσει συνοδεία μετά την κοίμηση του Νικηφόρου.

Το προσωνύμιό του στο Άγιον Όρος ήταν «ο χαρισματούχος υποτακτικός», λόγω της υπακοής που επέδειξε στον Γέροντα Νικηφόρο, έναν γέροντα πολύ σκληρό κατά γενική ομολογία. O Εφραίμ θεωρούσε την κάθε θεία Λειτουργία και μία θεοφάνεια, ένα συγκλονιστικό και βαθύτατα πνευματικό γεγονός.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγιοκατάταξη Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου»:

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αγιοκατάταξη Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού
Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ο άνθρωπος να μην απελπίζεται
Αγιοκατάταξη Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ
Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Καρδίτσα
Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής: Η αρετή της υπακοής

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο