Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 29 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας

29 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας

Εορτή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας

Η Εορτή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας είναι 29 Οκτωβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Αγία Αναστασία η Ρωμαία

Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία έζησε στα χρόνια του Δεκίου (κατ’ άλλους του Διοκλητιανού) και Bαλλεριανού. Καταγόταν από τη Ρώμη. Όταν πέθαναν οι πλούσιοι γονείς της, διαμοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε μοναστήρι.

Όταν τη συνέλαβε ο ηγεμόνας Πρόβος (περί το 256 μ.Χ.), υπενθύμισε στην Αγία Αναστασία την ανθηρή νεότητα της, για την οποία θα έπρεπε να αρνηθεί το Χριστό. Τότε, δυναμική υπήρξε η απάντηση της Αναστασίας: «Εγώ, είπε, μία ωραιότητα και νεότητα γνωρίζω, εκείνη που δίνει ο Χριστός στις πιστές και γενναίες ψυχές, που προτιμούν γι’ Αυτόν το θάνατο αντί άλλων εγκόσμιων αγαθών, όταν αυτά προτείνονται για την προδοσία του Θεού τους. Πλούτη είχα άφθονα. Δεν τα θέλησα. Αλλά το Χριστό μου τον θέλω και απ’ Αυτόν καμία δύναμη δε θα μπορέσει να με χωρίσει. Αν αμφιβάλλεις, δοκίμασε». Εξαγριωμένος από την απάντηση ο Πρόβος, τη μαστίγωσε στο πρόσωπο και την άπλωσε σε αναμμένα κάρβουνα. Έπειτα, την κρέμασε και της έσκισε το σώμα. Μετά έκοψε τους μαστούς της, ξερίζωσε τα νύχια της και τελικά την αποκεφάλισε. Έτσι, η Αναστασία πήρε τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε Εορτή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας

Ἀσκήσει ἐκλάμψασα ὥσπερ παρθένος σεμνή ἀθλήσεως αἵμασι τὴν τῆς ἁγνείας στολὴν ἐνθέως ἐφοίνιξας· ὅθεν, Ἀναστασία, ὡς ὁσία καὶ μάρτυς, χάριτας ἰαμάτων ἀποστράπτεις ἐν κόσμῳ πρεσβεύουσα τῷ Σωτῆρι ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας»:

Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Η 28η Οκτωβρίου στο Διδυμότειχο
Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης
Η Κάρα του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου Πολιούχου Τριπόλεως στο Λονδίνο

Ακολουθήστε μας:
youtube

1 σχόλιο