Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Ι.Μ. Βεροίας

Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Ι.Μ. Βεροίας

Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Ι.Μ. Βεροίας
Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Ι.Μ. Βεροίας
https://www.flickr.com/photos/143721364@N06/41879923380/in/album-72157699137863854/

Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Ι.Μ. Βεροίας

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αλεξανδρείας

Το Σάββατο 28 Ιουλίου πανηγύρισε ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου του Δημ. Διαμερίσματος Αγίας Τριάδος του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε τη θεία Λειτουργία, κήρυξε το θείο λόγο και ευλόγησε τα μήλα, σύμφωνα με την παράδοση της εορτής.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην Θεία Λειτουργία:

Χθες εορτάσαμε τη μνήμη τού αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματικού Παντελεήμονος και γνωρίζουμε από τον βίο του ότι ήταν ένας νεαρός και φέρελπις ιατρός, τού οποίου οι γνώσεις και η ευγενής καταγωγή του θα τον αναδείκνυαν σύντομα προσωπικό ιατρό τού αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Όμως ο άγιος Παντελεήμων αγάπησε την «μητρικήν ευσέβειαν», πίστευσε στον Χριστό και δεν δέχθηκε να αρνηθεί την πίστη του. Προτίμησε το μαρτύριο παρά τα πρόσκαιρα αξιώματα πού θά τού προσέφερε ο αυτοκράτορας, και έτσι αξιώθηκε των ουρανίων στεφάνων και των αιωνίων αγαθών πού χαρίζει ο Χριστός στους εκλεκτούς του.

Και σήμερα η εκκλησία μας, και ιδιαιτέρως η ενορία σας, τιμά την αγία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου, πού αν και έζησε αρκετούς αιώνες μετά τον άγιο Παντελεήμονα έκανε μία παρόμοια επιλογή με αυτόν.

Η καταγωγή της από πλούσια και αριστοκρατική της οικογένεια ήταν ο λόγος πού την έφερε στην Κωνσταντινούπολη ως υποψήφια σύζυγο τού αυτοκράτορος. Όμως η επιλογή ήταν διαφορετική και αποτέλεσε την αφορμή η αγία Ειρήνη να κάνει τη δική της επιλογή ζωής, και αντί για τη γήινη βασιλεία και τα επίγεια αυτοκρατορικά ανάκτορα για τα οποία προοριζόταν, να αφιερώσει τη ζωή της στον Θεό. Αντί να νυμφευθεί τον επίγειο βασιλέα, να νυμφευθεί τον ουράνιο νυμφίο, τον Χριστό, να ενδυθεί αντί για την πορφύρα το ράσο τής μοναχής και να ζήσει αντί για μία ζωή με πολυτέλεια και κοσμικές απολαύσεις, μία ζωή πλούσια από τη χάρη τού Θεού, την οποία απέκτησε με την προσευχή, με την άσκηση και τη νηστεία.

Αυτή τη ζωή έζησε η αγία Ειρήνη, απαρνούμενη εκούσια τα επίγεια αγαθά και τις χαρές πού αυτά προσφέρουν, γιατί γνώριζε πόσο πρόσκαιρα είναι και πόσο μικρή σημασία έχουν σε σχέση με τα αιώνια, με αυτά πού υπόσχεται ο Χριστός ότι θα απολαύσουν όσοι τον ακολουθήσουν με αυταπάρνηση, όταν ζήσουν σύμφωνα με το θέλημά του, όταν ενωθούν μαζί του καθαρίζοντας τον εαυτό τους από τα πάθη και τις αδυναμίες τους.

Και έφθασε σε τέτοιο σημείο καθαρότητος και αγιότητος η αγία Ειρήνη, ώστε, όταν προσευχόταν, οι μοναχές την έβλεπαν να μην πατά στη γη αλλά να αιωρείται, και όταν προσευχόταν το βράδυ, όπως συνήθιζε στην αυλή τής μονής της, να υποκλίνονται ενώπιόν της τα κυπαρίσσια, και όταν τελείωνε να επανέρχονται στη φυσική τους θέση.

Όλα αυτά τα θαυμαστά γεγονότα πού συνδέονται με τη ζωή τής τιμωμένης σήμερα αγίας, αλλά και τα πολυάριθμα θαύματα πού επιτελεί μέχρι σήμερα, αδελφοί μου, είναι ο μισθός της για την αφοσίωσή της στον Χριστό και την πίστη και την αγάπη της σε αυτόν. Είναι όμως συγχρόνως και ένα μήνυμα σε όλους εμάς, ένα μήνυμα πού μάς υπενθυμίζει πώς πρέπει και εμείς να μάθουμε να εκτιμούμε τα πράγματα γύρω μας στις σωστές τους διαστάσεις. Γιατί συχνά θεωρούμε ότι τα υλικά αγαθά, όλα αυτά πού μάς εξασφαλίζουν μία άνετη και μία ευχάριστη ζωή, είναι τα μόνα αναγκαία και απαραίτητα στη ζωή μας.

Και δεν είναι λίγες οι φορές πού επιδιδόμεθα εναγωνίως στην απόκτησή τους με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, και νομίζουμε ότι η παρουσία τους θα μάς χαρίσει την ευτυχία. αλλά ξεχνούμε ότι όλα αυτά είναι προσωρινά· «μία ροπή και πάντα ταύτα θάνατος διαδέχεται», όπως δυστυχώς είδαμε με τον πιο τραγικό τρόπο να συμβαίνει στην πατρίδα μας, να συμβαίνει στην Αττική, πού δοκιμάσθηκε τόσο σκληρά από την πύρινη λαίλαπα. Είδαμε κόπους και αγωνίες χρόνων, σπίτια και υλικά αγαθά να εξαφανίζονται μέσα σε μία στιγμή και μαζί τους να χάνονται και δεκάδες αδελφοί μας.

Ασφαλώς κανείς δεν λέει ότι τα υλικά αγαθά είναι περιττά και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Κάθε άλλο! Είναι και αυτά δώρα τού Θεού για να κάνουν την επίγεια ζωή μας άνετη και ευχάριστα. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι μεγαλύτερη αξία από αυτά έχει η ψυχή μας και η σωτηρία της πού είναι προορισμένη να ζήσει αιώνια. «ενός εστι χρεία», λέγει ο Χριστός. Ένα είναι αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλα, και αυτό είναι η σωτηρία τής ψυχής μας, είναι η αιώνια ζωή, την οποία θα απολαύσουμε και εμείς με τη χάρη τού Θεού, εάν αγωνιζόμεθα να αποκτήσουμε και τα πνευματικά αγαθά, ζώντας σύμφωνα με το θέλημα τού Θεού, όπως έζησε και η αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου, πού πανηγυρίζουμε και τιμούμε σήμερα. Και εύχομαι διά των πρεσβειών της να αξιωθούμε όλοι και των αγαθών τής αιωνίου ζωής κοντά στον Χριστό.

Φωτογραφικό υλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Σχετικά άρθρα με «Η Εορτή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Ι.Μ. Βεροίας»:

Λαμπρός εορτασμός της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα
Η Σάμος γιορτάζει τους Αγίου της
Παραβίαση Παρεκκλησίου της Πεντηκοστής στην Αγία Σιών
Η Εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στην Ι.Μ. Κυδωνίας
Πανήγυρις Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στη Λάρισα


Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις