Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η Εορτή της Αγίας Λυδίας στην περιοχή των Αρχαίων Φιλίππων (ΦΩΤΟ)

Η Εορτή της Αγίας Λυδίας στην περιοχή των Αρχαίων Φιλίππων (ΦΩΤΟ)

Η Εορτή της Αγίας Λυδίας στην περιοχή των Αρχαίων Φιλίππων (ΦΩΤΟ)
Η Εορτή της Αγίας Λυδίας στην περιοχή των Αρχαίων Φιλίππων (ΦΩΤΟ)
http://www.im-philippon.gr/images/agia-lydia/%20Agia-Lydia-Esperinos12m.JPG

Η Εορτή της Αγίας Λυδίας στην περιοχή των Αρχαίων Φιλίππων (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή και την Δευτέρα 19 & 20 Μαΐου η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου εώρτασε σεμνοπρεπώς την ιερά μνήμη της αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας της Πορφυροπώλιδος, της Ισαποστόλου και πολιούχου της περιοχής των Φιλίππων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν και εφέτος ως κέντρο το ιερό Προσκύνημα του ομωνύμου και περικαλλούς Οκταγώνου Βαπτιστηριακού Ναού, που ευρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη των Φιλίππων, και είναι άριστα και καλλιτεχνικά διακοσμημένος με ψηφιδωτά και αγιογραφίες μοναδικού κάλλους και βυζαντινής τεχνοτροπίας, που περιλαμβάνουν κυρίως την συλλογή των οκτώ βαπτισμάτων που καταγράφει ο άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς στο βιβλίο των Πράξεων της Καινής Διαθήκης, όπως επίσης και το κήρυγμα για πρώτη φορά στην Ευρώπη και στους αρχαίους Φιλίππους του Ευαγγελίου του Χριστού από τον Απόστολο των Εθνών άγιο Παύλο. Η πρώτη ευρωπαία γυναίκα που βαπτίσθηκε από αυτόν Χριστιανή, στον αγιασμένο αυτό τόπο, η αγία Λυδία η Ισαπόστολος που καταγόταν από τα Θυάτειρα της αρχαίας Λυδίας αποτελεί το σέμνωμα και το καύχημα της τοπικής μας Εκκλησίας και ιδιαιτέρως για την εποχή μας μια συγκλονιστική μαρτυρία της Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Πίστεως.

Κατά τον Εσπερινό της Κυριακής, ετελέσθη ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος και κηρύσσοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συμμετεχόντων του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του οικείου Ποιμενάρχου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου. Η αρτοκλασία σύμφωνα με την παράδοση πολλών ετών, ετελέσθη στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, στα νερά του οποίου το 49-50 μ.Χ. βαπτίσθηκε η αγία Λυδία. Κατά την ομιλία του, ο Σεβ. κ. Τιμόθεος ανεφέρθη στο θαυμα της πίστεως και στην μεγάλη σημασία που έχει ο ευλογημένος αυτός τόπος στην ζωή μας, με την παρουσία της μεγάλης Ισαποστόλου αγίας Λυδίας. Ετόνισε μάλιστα με μεγάλη συγκίνηση το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα λόγια για να εκφράσουν αυτό που βιώνει κάθε χριστιανός όταν ευρίσκεται μπροστά στο μεγαλειώδες ιεραποστολικό έργο του μεγίστου των Αποστόλων αγίου Παύλου.

Το πρωΐ της Δευτέρας ετελέσθη ο Όρθρος της εορτής χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, και ακολούθως το πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου και Φιλίππων κ. Στεφάνου. Με εμπνευσμένους λόγους ο κ. Μακάριος κατά το θείο κήρυγμα ανεφέρθη στην προσωπικότητα της αγίας Λυδίας που είναι ένα πρότυπο ιεραποστολής στη ζωή μας, και στο μεγάλο έργο του Αποστόλου Παύλου που συνεχίζεται και σήμερα στην αγία μας Εκκλησία.

Κατά τις εορταστικές μας εκδηλώσεις, συμμετείχαν πολλοί κληρικοί μαζύ με τον πιστό λαό και της αρχές της περιοχής μας, όπως επίσης και πολλοί προσκυνητές από τις γύρω περιοχές. Τον βυζαντινό χορό πλαισίωσαν άριστα και με εκκλησιαστικό βυζαντινό ύφος, οι ιεροψάλτες των ιερών Ναών του αγίου Παύλου και της Παναγίας της Καβάλας, με πολλούς νέους από την Σχολή της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η Εορτή της Αγίας Λυδίας στην περιοχή των Αρχαίων Φιλίππων (ΦΩΤΟ)»:

Βεροίας Παντελεήμων: Ας ζητήσουμε από τον Θεό να μας δώσει τη δική του χάρη (ΦΩΤΟ)
Τρισάγιο από τον Φθιώτιδος Νικόλαο για τον προκάτοχό του
Ο Μητροπολίτης Ταμασού στην Εσθονία για τα 25 χρόνια διακονίας του Μητροπολίτου Εσθονίας
Εορτή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Εργατικές Κατοικίες Χαλκίδος

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο