Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 26 Ιουλίου: Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος

26 Ιουλίου: Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος

Αγρυπνία Αγίας Παρασκευής στη Μονή Αγίας Τριάδος Νέας Ευκαρπίας Πανηγύρεις Αγίας Άννης και Αγίας Παρασκευής στην Έδεσσα Εικόνα της Αγίας Παρασκευής μετά από 35 χρόνια επιστρέφει στη Μονή της Πανήγυρις Αγίας Παρασκευής πόλεως Γρεβενών Αγρυπνία Αγίας Παρασκευής στο Βόλο Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος Η Κάρα της Αγίας Παρασκευής στη Μητρόπολη Καρπενησίου

Η Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος είναι 26 Ιουλίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Η Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας. Οι γονείς της φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Αγία Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο. Ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα.

Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία Παρασκευή άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία Παρασκευή με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του. Έτσι ο Αντωνίνος πίστεψε στο Χριστό ή κατ’ άλλους σταμάτησε τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.

Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος

Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος»:

Αγρυπνία εορτής Κοιμήσεως Αγίας Άννης στο Πυργετό Τρικάλων
Πανήγυρις Μονής Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως
Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων στον Άγιο Διονύσιο Ναυπάκτου
Παρακλητικός Κανών Αγίας Παρασκευής
Εμφάνιση Αγίας Παρασκευής: «Είμαι η Παρασκευή!»

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


1 σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις