Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 13 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίων Κάρπου, Πάπυλου, Αγαθόδωρου και Αγαθονίκης

13 Οκτωβρίου: Εορτή Αγίων Κάρπου, Πάπυλου, Αγαθόδωρου και Αγαθονίκης

Εορτή Αγίων Κάρπου, Πάπυλου, Αγαθόδωρου και Αγαθονίκης

Η Εορτή Αγίων Κάρπου, Πάπυλου, Αγαθόδωρου και Αγαθονίκης είναι 13 Οκτωβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Κάρπος, Άγιος Πάπυλος, Άγιος Αγαθόδωρος και Αγία Αγαθονίκη

Οι Άγιοι Κάρπος, Πάπυλος, Αγαθόδωρος και Αγαθονίκη μαρτύρησαν όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος (249 – 251 μ.Χ.), σκληρότατος διώκτης των χριστιανών. Όλοι, πατρίδα είχαν την Πέργαμο.

Ο Κάρπος, με άρτια γραμματική μόρφωση, ευσεβέστατος και με πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία, είχε γίνει επίσκοπος Θυατείρων. Ο Πάπυλος, που είχε σπουδάσει ιατρική και πρόσφερε τις υπηρεσίες του αμισθί, έγινε διάκονος και άμεσος συνεργάτης του Κάρπου. Ο Αγαθόδωρος, ψυχή εκλεκτή και πιστή, ήταν υπηρέτης στην επισκοπή Θυατείρων.

Όταν και τους τρεις συνέλαβε ο ανθύπατος Ουαλέριος, ομολόγησαν μπροστά του με παρρησία το Χριστό. Τότε ο Ουαλέριος τους είπε: «Οι χριστιανοί είναι δεισιδαίμονες, ανίκανοι, χωρίς ανώτερα αισθήματα. Εσείς, σαν μορφωμένοι άνθρωποι, αμέσως πρέπει να τους αρνηθείτε». Στην κατηγορία αυτή, απάντησε ο Επίσκοπος Κάρπος με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου.

Μια απάντηση που ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει στους αιώνες, για το φρόνημα των συνειδητών χριστιανών. Είπε λοιπόν: «Κοπιῶμεν ἐργαζόμενοι ταῖς ἰδίαις χερσὶ λοιδορούμενοι εὐλογοῦμεν, διωκόμενοι ἀνεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλοῦμεν», που σημαίνει, εμείς οι χριστιανοί βασιλιά, κοπιάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Έπειτα, την ώρα που οι άπιστοι στο Ευαγγέλιο μας βρίζουν και μας περιγελούν, εμείς ευχόμαστε αγαθά γι’ αυτούς. Ενώ μας καταδιώκουν, τους δείχνουμε ανοχή, ενώ μας συκοφαντούν, απαντούμε με λόγια γλυκά και παρακλητικά.

Εκνευρισμένος ο Ουαλέριος από την απάντηση, αφού τους βασάνισε, μαζί με την αδελφή του Παπύλου Αγαθονίκη, όλους τους αποκεφάλισε.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Θείας πίστεως. Εορτή Αγίων Κάρπου, Πάπυλου, Αγαθόδωρου και Αγαθονίκης

Βίον ἔνθεον, διαδραμόντες, Χριστοῦ ὤφθητε, συγκληρονόμοι, δι’ ἀθλήσεως ἐχθρὸν τροπωσάμενοι, Καρπὲ σοφὲ καὶ κλεινὲ Ἀγαθόδωρε, Ἀγαθονίκη καὶ Πάπυλε ἔνδοξε. Θεῖοι Μάρτυρες, Χριστῷ τῷ Θεῷ πρεσβεύσατε, δωρήσασθαι ἤμιν τὸ μέγα ἔλεος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίων Κάρπου, Πάπυλου, Αγαθόδωρου και Αγαθονίκης»:

Ο Χίου Μάρκος στην Υπουργό Πολιτισμού
Ο Μητροπολίτης Πατρών κοντά στους κατοίκους των ορεινών χωριών
Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων στον Άγιο Αντώνιο Λονδίνου
Σιατίστης Αθανάσιος: Χρειαζόμαστε μορφές σαν τον Άγιο Μάξιμο
Ο Εσπερινός των ονομαστηρίων του Φθιώτιδος Συμεών

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσθέστε Σχόλιο