Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 18 Ιανουαρίου: Εορτή Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας

18 Ιανουαρίου: Εορτή Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας

Πως θα εορτάσει αύριο ο Άγιος Αθανάσιος Μπάρας Τρικάλων; Εορτή Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας Ένα μάθημα για τον Χριστό από τον Μέγα Αθανάσιο

Η Εορτή Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας είναι 18 Ιανουαρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας Πατριάρχης Αλεξανδρείας γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

Η Εκκλησία θέλησε να αδελφώσει την μνήμη των δύο Μεγάλων Πατέρων αυτής και Αρχιεπισκόπων Αλεξανδρείας, του Μεγάλου Αθανασίου, πρωταγωνιστή κατά του Αρειανισμού, και του Αγίου Κυρίλλου, πρωταγωνιστή κατά του Νεστοριανισμού και όρισε το συνεορτασμό τους στις 18 Ιανουαρίου.

Η Σύναξη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ´. Θείας πίστεως. Γιορτή Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας

Στύλος γέγονας ὀρθοδοξίας, θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων, τὴν Ἐκκλησίαν Ἱεράρχα Ἀθανάσιε· τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Ὑιόν ὁμοούσιον, ἀνακηρύξας κατᾑσχυνας Ἄρείον· Πάτερ Ὅσιε, Χριστόν τὸν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν, τό μέγα ἔλεος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας»:

Εορτή Αγίου Κυρίλλου Πατριάρχου Αλεξανδρείας
Τι ισχύει από αύριο σε Εκκλησίες και Μοναστήρια;
Πως θα εορτάσει αύριο ο Άγιος Αθανάσιος Μπάρας Τρικάλων;
Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Βασιλείου
Τον πολιούχο της Όσιο Αντώνιο τον Νέο πανηγύρισε η Βέροια κεκλεισμένων των θυρών (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις