Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτή Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Εορτή Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Εορτή Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Εορτή Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο χωριό Μέγα Δένδρο Τριχωνίδος ιερούργησε, την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς τιμώντας την μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού.

Τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην γενέτειρά του, έχτισε ο άγιος Ευγένιος, όπου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη του με αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Επίσης στο κοιμητήριο του χωριού βρίσκονται οι τάφοι των γονέων του, καθώς και οι τάφοι των γονέων του αγίου Κοσμά του Αιτωλού του Ισαποστόλου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και στον στίχο «μάθετε ἀπ’ ἐμοῦ ὅτι πράος εἰμὶ καὶ ταπεινός τῇ καρδίᾳ» ώστε να περιγράψει την ζωή του αγίου που διακρινόταν από την πραότητα, την καλοσύνη και την ταπείνωση. Ο π. Θεόκλητος ανέφερε ότι ο άγιος Ευγένιος ήταν ένα λαμπρό αστέρι που το έστειλε ο Θεός για να στηρίξει και να αναμορφώσει το σκλαβωμένο Γένος, διότι έβλεπε ότι ο λαός κόντευε να χάσει εντελώς την ταυτότητά του την εποχή της τουρκοκρατίας που τόσο πολεμούνταν η πίστη στον Χριστό. Ο άγιος Ευγένιος υπήρξε πρόδρομος του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, καθώς ο άγιος Κοσμάς πήρε διδάγματα από αυτόν.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ευχαρίστησε του συλλειτουργούς του κληρικούς και ιδιαιτέρως τον π. Θεόκλητο για την διακονία του και το κήρυγμά του, αλλά και όλους τους παρευρισκομένους πιστούς. Ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας αφορμή και από το θείο κήρυγμα προέτρεψε τον λαό του Θεού να μένει πιστός και αφοσιωμένος στην ορθόδοξη πίστη.

«Οφείλουμε να μείνουμε όρθιοι, να μη χάσουμε την πίστη μας στον Χριστό, στα ιερά μυστήρια, στις παραδόσεις μας» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος. «Δυστυχώς τα σύννεφα πάνω από την Εκκλησία δεν σταματούν να μαζεύονται. Ένας καθηγητής είπε προχθές ότι ο κορονοιός μεταδίδεται με το σάλιο, με τη θεία κοινωνία. Ακόμα λέμε αυτά τα πράγματα; Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Έλεος πιά! Δεν είναι χάπι ο Χριστός. Κανέναν ειδικό και μεγάλο δεν άκουσα να λέει με τη βοήθεια του Θεού θα το περάσουμε κι αυτό. Λοιπόν, αδελφοί, είναι Δεκαπενταύγουστος. Με τη νηστεία μας, με την προσευχή μας, με τις παρακλήσεις και την αγάπη μας στην Παναγία, κατά τον εκκλησιασμό μας να παρακαλούμε τον Θεό και την Παναγία μας να άρει κάθε πειρασμό. Να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό μας».

Εορτή Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του»:

Αγρυπνία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ηλιούπολη Αθήνας
Ο Αρχιεπίσκοπος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας
Η Μεγάλη Παράκληση της Παναγίας στη Σύρο
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στη Μονή Αγίας Σκέπης Bussy

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο