Η Εορτή Αγίου Μαξίμου του Γραικού είναι 21 Ιανουαρίου
Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Άγιος Μάξιμος ο Γραικός
Ο Άγιος Μάξιμος γεννήθηκε στην Άρτα το 1470 μ.Χ., αλλά η καταγωγή του ήταν από τον Μωρία και το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Τριβώλης. Μαθήτευσε κοντά στον Ιωάννη Μόσχο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιταλία. Επίσης, μαθήτευσε στην Ελληνική σχολή της Βενετίας και κατόπιν σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Πάδοβας, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου έχοντας επιφανείς Έλληνες δασκάλους, όπως ο Ιανός Λάσκαρης, ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης κ.ά.
Το 1505-6 μ.Χ. πήγε στο Άγιον Όρος, όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Μάξιμος. Αργότερα ο Άγιος, μετά από παράκληση του τσάρου της Ρωσίας Βασιλείου Ιβάνοβιτς, το 1516 μ.Χ., πήγε στη Ρωσία προκειμένου να μεταφράσει διάφορα λειτουργικά και θεολογικά βιβλία στη σλαβωνική. Εκεί όμως συκοφαντήθηκε άγρια από τον ισχυρό ηγούμενο της Μονής Βολοκαλάμσκ Δανιήλ και έτσι ο Μάξιμος ταλαιπωρήθηκε επί σειρά ετών με εξορίες, στέρηση θείας κοινωνίας, φυλακίσεις σιδηροδέσμιος και άλλα βάσανα.
Τελικά το 1551 μ.Χ. μεταφέρθηκε στή Λαύρα του Αγίου Σεργίου, όπου ο ηγούμενος τον περιέβαλε με πολλή αγάπη, εκτιμώντας το πνευματικό του έργο. Εδώ άφησε και την τελευταία του πνοή στις 21 Ιανουαρίου του 1556 μ.Χ., αφού συνέγραψε πολλά απολογητικά και ερμηνευτικά έργα. Αγιοκατατάχθηκε στις 31 Μαίου 1988 μ.Χ.
Ἀπολυτίκιον Ήχος α’. Αγίου Μαξίμου του Γραικού
Του λίθου σφραγισθέντος Λακεδαιμονίων τον γόνον, και της Άρτης το καύχημα, τον φωστήρα των Ρώσων και του Άθω αγλάισμα, τιμήσωμεν συμφώνως οι πιστοί, βοώντες προς αυτόν ειλικρινώς, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα των Ορθοδόξων το νέον καύχημα.
Μοναδική ξύλινη εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας
Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Μαξίμου του Γραικού»:
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας
Διπλές Θείες Λειτουργίες σε ενορίες της πόλεως των Τρικάλων
Ονομαστήρια Μητροπολίτου Ανέων Μακαρίου στη Νέα Ιωνία
Εορτή Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα Λαμίας
Η εορτή του Οσίου Μακαρίου και τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στο Σύδνεϋ
Εορτή Παναγίας Παραμυθίας στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος
Προσθέστε Σχόλιο