Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτή Αγίου Νικολάου σε Κάλυμνο και Λέρο

Εορτή Αγίου Νικολάου σε Κάλυμνο και Λέρο

Εορτή Αγίου Νικολάου σε Κάλυμνο και Λέρο

Εορτή Αγίου Νικολάου σε Κάλυμνο και Λέρο

Την 6η Δεκεμβρίου εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας ο Θαυματουργός.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι συνδεδεμένος με τον Ορθόδοξο Ελληνικό Λαό και όλως ιδιαιτέρως με τους ναυτικούς μας, τον οποίο τιμούν και ευλαβούνται και τον θεωρούν τον προστάτη τους Άγιο και την θαυματουργό εικόνα του την τοποθετούν δίπλα στο τιμόνι του πλοίου.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι και προστάτης του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδος μας, και του οποίου την γαλανόλευκη σημαία κοσμεί η αγία εικόνα του.

Είναι και ο πολιούχος της νήσου Καλύμνου και ο αγαπημένος Άγιος των απανταχού Καλυμνίων και εορτάστηκε φέτος στον επιβλητικό και όμορφα σημαιοστολισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που δεσπόζει στο λιμάνι της Πόθιας, δυστυχώς κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, λόγω των προβλεπομένων μέτρων λόγω covid-19, αφού στελέχη του Λιμεναρχείου και του Α.Τ. Καλύμνου δεν επέτρεπαν στο κόσμο να προσεγγίσει.

Το εσπέρας του Σαββάτου 5/12, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ.Παΐσιος χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό.

Το πρωΐ της Κυριακής 6-12-2020, τελέστηκε Αρχιερατικός Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Κωνσταντίνου Σμαλιού, των ιερέων π. Γερβασίου Πέτρου και π. Ιωακείμ Μεϊμάρη, των ιεροδιακόνων Μιχαήλ Τρικοίλη και Μάριου Μίχα, των Ιεροψαλτών Ν.Λυσγάρη και Ι. Τρικοίλη, του Νεωκόρου και μελών της Εκκλ.Επιτροπής.

Κατόπιν εψάλη Δοξολογία υπέρ των νικηφόρων αγώνων του Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδος μας, δέηση υπέρ συντεχνιών των πλοιάρχων και αλιέων της Νήσου, και εψάλη κατά τα ειωθότα Τρισάγιο υπέρ πάντων των εν θαλάσση τελειωθέντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών Καλυμνίων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε περιφορά της εικόνας, πέριξ του Ιερού Ναού.

Στη Λέρο

Και στη Λέρο εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου, στον σημαιοστολισμένο Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λέρου. Οι Ιερές Ακολουθίες φέτος έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς, λόγω των ισχυόντων μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το εσπέρας του Σαββάτου 5/12, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό.

Το πρωΐ της Κυριακής 6-12-2020, τελέστηκε Αρχιερατικός Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ και του ιεροδιακόνου Γεωργίου Γαμπιέρη, παρουσία των Ιεροψαλτών Εμμ.Πλόχωρου και Σώζων Λάμπρου, του Νεωκόρου και μελών της Εκκλ.Επιτροπής.

Κατόπιν εψάλη Δοξολογία υπέρ των νικηφόρων αγώνων του Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδος μας, δέηση υπέρ συντεχνιών των πλοιάρχων και αλιέων της Νήσου, και εψάλη κατά τα ειωθότα Τρισάγιο υπέρ πάντων των εν θαλάσση τελειωθέντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών Λερίων.

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως
Φωτογραφίες από Κάλυμνο: «Kalymnos News»-Μάμας Χαραμαντάς

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Αγίου Νικολάου σε Κάλυμνο και Λέρο»:

Ένα νέο κεφάλαιο για την Ορθοδοξία στην Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτευούσης (ΦΩΤΟ)
Εκοιμήθη ο πρώην Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος
Εορτή Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων
Μια φωτογραφία γεμάτη αναμνήσεις

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο