Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτή Οσίου Λουκά στη Μητρόπολη Θηβών

Εορτή Οσίου Λουκά στη Μητρόπολη Θηβών

Εορτή Οσίου Λουκά στη Μητρόπολη Θηβών

Εορτή Οσίου Λουκά στη Μητρόπολη Θηβών

Όπως το 953 μ.Χ., όταν ο Όσιος Λουκάς αναχωρούσε για τον ουρανό και το χιόνι έκανε «τάς ὁδούς ἀβάτους καί τάς οἰκίας ἀνεκβάτους», δεν εμπόδισε τους πιστούς να βρεθούν κοντά στον μακάριο ασκητή του Στειρίου, έτσι και μετά από 1068 χρόνια, που η πανδημία δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων και δυσχεραίνει την έξοδο από τις οικίες τους, οι πιστοί έσπευσαν στον αγαπημένο τους Άγιο προσκυνώντας το τίμιο λείψανό Του και ικετεύοντάς τον να πρεσβεύει στον Κύριο και Θεό μας.

Το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 η Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά τίμησε τον ιδρυτή και προστάτη της, τον εν τω Στειρίῳ όρει ασκήσαντα Όσιο Λουκά.

Την παραμονή της εορτής, 6 Φεβρουαρίου, νωρίς το απόγευμα τελέστηκε ο Μικρός Εσπερινός και ο Αγιασμός. Κατόπιν τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός στο Καθολικό της Ιεράς Μονής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και με τη συμμετοχή εντός του Ναού μόνο των πιστών που αναλογούσαν, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του προς τους πιστούς αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά, τονίζοντας ότι όλη η ζωή Του ήταν γεμάτη από ταλαιπωρίες, κακουχίες και βαρβαρικές επιδρομές, αλλά έχοντας ελπίδα και ζώντας κατά Θεόν κατάφερε να αντέξει και να αγιάσει την ύπαρξή του με τη χάρη του Θεού. Και ευχήθηκε, όπως οι ηλιόλουστες ημέρες που ζούμε τον τελευταίο καιρό, έτσι να ξεπεράσουμε και τις δυσκολίες της πανδημίας και να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Και έκλεισε το λόγο του με το ιδιόμελο της Λιτής από την Ακολουθία του Οσίου:

«Πατέρων ἀγλάϊσμα, καί μοναστῶν ἐγκαλλώπισμα, καί ἀσκητῶν σεμνολόγημα, πάντων τῶν Ναζηραίων μέγιστον καύχημα, θεῖος κανών εἰς ἀρετήν, Λουκᾶ, γεγονώς, καί τύπος ἀκριβείας, ὁδηγός ἀπλανής πρός σωτηρίας ὁδόν, μή διαλίποις πρεσβεύειν ὑπέρ τοῦ ποιμνίου σου, μή παρόψοιο δεινῶς κλονουμένους ἡμᾶς, παντοίαις ἐπιφοραῖς τοῦ δράκοντος, ἀλλά πρόστηθι Πάτερ, καί λύτρωσον συμφορῶν ἀμέτρων σούς δούλους, καί ἀξίωσον ἀπρόσκοπτον διατελοῦντας, ζωήν εὐαρεστεῖν τῷ Χριστῷ».

Το πρωί της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου τελέστηκε ο Όρθρος και η Α΄ Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο. Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο ευαγγέλιο της ημέρας τονίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε χαρίσματα από το Θεό και θα πρέπει να τα αυξάνουμε και να τα αξιοποιούμε για το κοινό καλό, όπως ο άνθρωπος του Θεού, Όσιος Λουκάς. Και αναφέρθηκε στην πολιτεία του Οσίου. Ενώ, με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση τόνισε τη σημασία που έχει για το Γένος μας το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, αφού εδώ κηρύχθηκε η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821 και οι μοναχοί του με επικεφαλής τον Δεσπότη των Σαλώνων Ησαϊα πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας. Επίσης, ευχήθηκε έτη πολλά στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την επέτειο της αναρρήσεώς του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας την Ιερά Μονή επισκέφθηκε ο Μακαρ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος, ο οποίος προσκύνησε το ιερό λείψανο του προστάτη του Οσίου Λουκά, αφού την ημέρα της μνήμης του Οσίου, 7 Φεβρουαρίου 2008, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Μετά το πέρας της Α΄ Θείας Λειτουργίας που έγινε στο Καθολικό, τελέσθηκε Β΄ Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις Ακολουθίες, καθώς και στους εξωτερικούς χώρους της Ιεράς Μονής τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του Αστυνομικού Τμήματος Διστόμου.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Οσίου Λουκά στη Μητρόπολη Θηβών»:

Χειροτονία νέου Ιεροδιακόνου στη Μητρόπολη Παραμυθίας
Πανήγυρις Αγίου Χαραλάμπους Νίκαιας Λαρίσης
Ένας ταπεινός λευϊτης της Μητροπόλεως Φθιώτιδος στην αγκαλιά του Θεού
Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Η ραθυμία μας απομακρύνει από το Θεό…
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Σαραντάριο Όρος
3η Επέτειος εκλογής του Μητροπολίτου Σύμης Χρυσοστόμου

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο