Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 8 Δεκεμβρίου: Εορτή Οσίου Παταπίου

8 Δεκεμβρίου: Εορτή Οσίου Παταπίου

Εορτή Οσίου Παταπίου

Η Εορτή Οσίου Παταπίου είναι 8 Δεκεμβρίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Όσιος Πατάπιος

Ο Όσιος Πατάπιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο και από μικρό παιδί είχε «πνεῦμα ἀγάπης καὶ σωφρονισμοῦ» (Β’ προς Τιμόθεον, α’ 7). Δηλαδή, πνεύμα αγάπης και πνεύμα που σωφρονίζει, ώστε φρόνιμα και συνετά να κυβερνά τον εαυτό του, αποφεύγοντας κάθε ηθική παρεκτροπή, διατηρώντας την αγνότητα, αλλά συγχρόνως παραδειγμάτιζε και τους συνανθρώπους του. Και αυτό το απέδειξε ακόμα περισσότερο, όταν μεγάλωσε.

Αφού διαμοίρασε την κληρονομιά του στους φτωχούς, αποσύρθηκε στην έρημο. Εκεί γέμιζε το χρόνο του με προσευχή, μελέτη και αγαθοεργίες.

Σε κάθε κουρασμένο οδοιπόρο που περνούσε από το κελί του, πρόσφερε ανάπαυση και φιλοξενία. Αλλά εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία του παρείχε με διάκριση και πνευματικές οδηγίες και συμβουλές, χρήσιμες για τη σωτηρία της ψυχής του. Έτσι, η φήμη του Παταπίου εξαπλώθηκε γρήγορα και κάθε μέρα πολλοί έφθαναν στο κελί του για να ακούσουν από τα χείλη του επωφελή διδασκαλία.

Μετά από καιρό, ο Πατάπιος πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, θέλοντας να μείνει άγνωστος, εξέλεξε ένα ησυχαστήριο στις Βλαχερνές. Όμως, η ταπεινή και καθαρή ζωή του Παταπίου, τον αξίωσε να θαυματουργεί. Έτσι και πάλι έγινε γνωστός και κοιμήθηκε θεραπεύοντας αρρώστους.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Γιορτή Οσίου Παταπίου

Θείας κλήσεως, ἰχνηλατήσας, ἐκ νεότητας, τᾶς ἐπιδόσεις, δι’ ἀσκήσεως τῷ κόσμῳ ἐξέλαμψας, καὶ δοξασθεῖς ἀπάθειας ταὶς χάρισι, πάθη ποικίλα ἴασαι Πατάπιε, Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Εορτή Οσίου Παταπίου»:

Αιτωλίας Κοσμάς: Είναι ανάγκη οι Ιεροί Ναοί να είναι ανοιχτοί
Η Ιερά Σύνοδος για τη διαδικτυακή δραστηριότητα των «Μαρτύρων του Ιεχωβά»
Εορτή του Αγίου Νικολάου στο Southampton
Η Εορτή του Αγίου Νικολάου στο Κάϊρο
Φθιώτιδος Συμεών: Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να πάψει η κοινωνία να είναι συγκύπτουσα
Κουρά εις αρχάριον ρασοφορούντα στη Μητρόπολη Ιερισσού (ΦΩΤΟ)
Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στο Φανάρι

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο