Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Εορτή της Περιτομής του Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου στη Μητρόπολη Λεμεσού

Εορτή της Περιτομής του Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου στη Μητρόπολη Λεμεσού

Εορτή της Περιτομής του Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου στη Μητρόπολη Λεμεσού

Εορτή της Περιτομής του Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου στη Μητρόπολη Λεμεσού

Την 1ην μέρα του Χρόνου η Εκκλησία μας εορτάζει την Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ο Μωσαϊκός νόμος, διέταζε την περιτομή των αρσενικών παιδιών (‘Εξοδ. ΙΒ’ 43-49), (Γεν. ΙΖ’ 9-19), η οποία γινόταν κατά την ογδόη ημέρα από αυτή της γέννησης του παιδιού (Λευιτ. ΙΓ’ 3). Η τελετή αυτή έπαιρνε μέρος μέσα σε κτίριο της Συναγωγής, το πρωί, παρουσία δέκα τουλάχιστον προσώπων. Έτσι και η περιτομή του βρέφους Ιησού έγινε στη Συναγωγή της Βηθλεέμ. Η χειροποίητος αυτή περιτομή στο σώμα ήταν τύπος, που συμβόλιζε την περιτομή της καρδιάς, ενεργούμενης απ’ ευθείας υπό του Θεού (Δευτ. Γ 16, Λ’6). Για τη δεύτερη αυτή περιτομή, την αχειροποίητο, ο απ. Παύλος διδάσκει: «Περιετμήθητε περιτομή αχειροποιήτω εν τη απεκδυθεί του σώματος των αμαρτιών της σαρκός, εν τη περιτομή του Χριστού, συνταφέντες αυτώ εν τω βαπτίσματι» (Κολ. Β’ 11-12). Δηλαδή, λέει ο απ. Παύλος, περιτμηθήκατε και με περιτομή πνευματική, που ενεργείται απ’ το Άγιο Πνεύμα. Και συνίσταται στο γδύσιμο και την αποβολή του σώματος, που δούλεψε στις αμαρτίες της σάρκας. Το γδύσιμο δε αυτό είναι η περιτομή, που πήρατε από τον Χριστό, όταν θαφτήκατε μαζί Του, δια του Αγίου Βαπτίσματος. Το Βρέφος όμως της φάτνης, αφού γεννήθηκε με τον Παλαιό Νόμο, έπρεπε να υποβληθεί και Αυτό στον τύπο, ο οποίος είχε δικαίωμα να ισχύει μέχρι της καταργήσεως του. Επίσης αυτή την μέρα τιμούμε και την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, αρχιεπισκόπου Καισαρείας.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό ναό Αγίας Τριάδος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλόγησε την βασιλόπιτα και ευχήθηκε σε όλους η νέα χρονιά να είναι καλή και ευλογημένη.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος προεξήρχε της ιεράς Αγρυπνίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού.

Ημερολόγια 2024 εκκλησιαστικά, μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινά

Ημερολογια 2024 εδω

Σχετικά άρθρα με «Εορτή της Περιτομής του Χριστού και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου στη Μητρόπολη Λεμεσού»:

Πρωτοχρονιά στον ακριτικό Έβρο
Η εορτή του Μεγάλου Βασιλείου και η Πρώτη του Νέου Έτους στον Πειραιά
1 Ιανουαρίου: Άγιος Βασίλειος ο Μέγας
1 Ιανουαρίου: Περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο