Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Η ευκαιρία της ελεημοσύνης…

Η ευκαιρία της ελεημοσύνης…

Η ευκαιρία της ελεημοσύνης...

Η ευκαιρία της ελεημοσύνης…

Ο Θεός δε χρειάζεται τίποτε. Ευφραίνεται όμως όταν δει κάποιον να αναπαύει την εικόνα του και να την τιμά για την αγάπη του. Όταν έλθει κάποιος και σου ζητήσει αυτό που έχεις, μην πεις μέσα στην καρδία σου ότι θα το κρατήσω αυτό για μένα, για να με αναπαύει, και ότι ο Θεός θα ικανοποιήσει την ανάγκη του αδελφού με άλλο τρόπο. Γιατί αυτά τα λόγια τα λένε οι άδικοι που δεν γνωρίζουν το Θεό.

Ο δίκαιος και ενάρετος άνθρωπος την τιμή που του έκανε ο ενδεής αδελφός του δεν την μεταβιβάζει σε άλλον, ούτε την ευκαιρία της ελεημοσύνης θα επιτρέψει στον εαυτό του να την χάσει.

Ο φτωχός και ενδεής άνθρωπος λαμβάνει τα αναγκαία από τον Θεό, διότι κανέναν δεν εγκαταλείπει ο Κύριος. Συ όμως, που θέλησες να αναπαύσεις τον εαυτό σου μάλλον παρά το φτωχό αδελφό σου, αποποιήθηκες την τιμή που σου έκαμε ο Θεός και απομάκρυνες τη χάρη του από σένα.

Όταν λοιπόν δώσεις ελεημοσύνη, να ευφραίνεσαι και να πεις: Δόξα σοι ο Θεός, που με αξίωσες να βρω κάποιον να αναπαύσω. Όταν όμως δεν έχεις τι να δώσεις, μάλλον να χαρείς και να πεις ευχαριστώντας το Θεό: Σε ευχαριστώ, Θεέ μου, που μού ‘δωσες αυτή τη χάρη και την τιμή να γίνω φτωχός για το όνομά σου, και που με αξίωσες να γευθώ τη θλίψη της σωματικής αδυναμίας και της φτώχειας, που όρισες στο στενό δρόμο των εντολών σου, όπως τη γεύθηκαν οι άγιοί σου, που περπάτησαν αυτό το δρόμο.

Αγίου Ισαάκ του Σύρου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Η ευκαιρία της ελεημοσύνης…»:

Ο αγώνας εναντίον του πνεύματος της λύπης
Παρακλητικός Κανών Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου
Επιστολή ανοιχτή μοναχής: Στοχασμός, θλίψη και αποτέφρωση…
Μόρφου Νεόφυτος: Μήνυμα εν ζωή Αγίου για πρόσφυγες – μετανάστες
Καύση των νεκρών ώστε να ξεχάσουν την άλλη ζωή – Άγιος Παΐσιος
Προσοχή: Εκατομμύρια Χριστιανοί διώκονται κάθε χρόνο

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο