Προσευχή | proseuxi.gr

Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου;

Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα

Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου;

Γιατί φτιάχνουμε Φανουρόπιτα για τις 27/08 στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς πιστούς.

Η Προσφορά της Φανουρόπιτας στον Άγιο

Το φτιάξιμο της φανουρόπιτας από πιστούς είναι ένα λαϊκό έθιμο. Η πίτα του Αγίου Φανουρίου ή φανουρόπιτα όπως συνηθίζεται να λέγεται είναι νηστίσιμη πίτα η οποία φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου για ευλογία.

Το έθιμο αυτό ξεκίνησε ως ευλαβική χειρονομία προς τον Άγιο από τους πιστούς και στην συνέχεια μέσα στον χρόνο συνδέθηκε με την εύρεση διάφορων απολεσθέντων αντικειμένων ή προσώπων.

Την νηστίσιμη αυτή πίτα είναι καλό να την φτιάχνει ο κάθε πιστός μόνος του για ευλογία μαθαίνοντας ταυτόχρονα το απολυτίκιο και τον βίο του Αγίου Φανουρίου.

Καλό είναι να μετέχουμε στις ακολουθίες που γίνονται προς τιμήν του Αγίου και όχι απλά να μένουμε για την προσφορά της φανουρόπιτας και μόνο…

Ας παρακαλέσουμε τον Άγιο να πρεσβεύει πρωτίστως για την σωτηρία της ψυχής μας στον Χριστό και να μας φανερώσει τον ορθό δρόμο που θα μας οδηγήσει στην αιώνια βασιλεία.

Τό Ἀπολυτίκιον τοῦ Ἁγίου Ἦχος δ΄.

Οὐράνιον ἐφύμνιον ἐν γῆ τελεῖται λαμπρῶς, ἐπίγειον πανήγυριν νῦν ἑορτάζει φαιδρῶς, Ἀγγέλων πολίτευμα, ἄνωθεν ὑμνωδίαις, εὐφημούσι τούς ἄθλους, κατωθεν Ἐκκλησία, οὐράνιον δόξαν ἤν εὖρες πόνοις καί ἄθλοις τοῖς σοῖς, Φανούριε ἔνδοξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Σχετικά άρθρα:
Φανουρόπιτα (Συνταγή από Πρεσβυτέρα)
Η Ευχή της Φανουρόπιτας

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις