Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Γιατί ο Θεός δεν τιμωρεί το κακό αμέσως;

Γιατί ο Θεός δεν τιμωρεί το κακό αμέσως;

Γιατί ο Θεός δεν τιμωρεί το κακό αμέσως;

Γιατί ο Θεός δεν τιμωρεί το κακό αμέσως;

Δέν θα έπρεπε, αγαπητοί μου, στον τόπο μας να υπάρχη ούτε ένας άπιστος και άθεος. Γιατί τα χώματά μας είνε αγιασμένα• και οι πέτρες ακόμα θα φωνάζουν, ότι η θρησκεία μας είνε ζωντανή και κάνει θαύματα. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άπιστοι και άθεοι. Γι᾽ αυτούς ο Δαυίδ λέει• «Είπεν άφρων εν καρδία αυτού• Ουκ έστι Θεός» (Ψαλμ. 13,1• 52,2). Δηλαδή• μόνο άνθρωπος που οι διανοητικές του δυνάμεις έχουν διασαλευθή, μόνο αυτός μπορεί να πή ότι δεν υπάρχει Θεός.

Συναντάτε έναν άπιστο και άθεο; Κάντε του μία ερώτησι, και φτάνει• Ασφαλώς, φίλε μου, θα κάθεσαι σε κάποιο σπίτι. Εάν λοιπόν μου πής ότι το σπίτι αυτό φύτρωσε έτσι μόνο του, χωρίς μηχανικό και χτίστη, τότε κ᾽ εγώ θα δεχθώ ότι το μεγάλο σπίτι που λέγεται σύμπαν έγινε μόνο του. «Πάς οίκος κατασκευάζεται υπό τινος, ο δε τα πάντα κατασκευάσας Θεός» (Εβρ. 3,4). Η λογική επιβάλλει να παραδεχθούμε, ότι υπάρχει Θεός δημιουργός του παντός.

Υπάρχουν λοιπόν άπιστοι και άθεοι• υπάρχουν όμως και άλλοι, που λένε ότι πιστεύουν, έρχονται όμως στιγμές που η πίστι τους κλονίζεται. Γιατί; Διότι είνε ανυπόμονοι. Θέλουν, μέσα στο μικρό διάστημα της ζωής αυτής, να δούν να λειτουργή η θεία δικαιοσύνη, το κακό να τιμωρήται αμέσως. Κι όταν βλέπουν, κακοί και εγκληματίες να είνε καλά και να προοδεύουν, όταν βλέπουν το κακό να θριαμβεύη, χάνουν την πίστι τους και λένε• Που είνε ο Θεός; δεν τα βλέπει αυτά; υπάρχει Θεός;…

Μικρέ άνθρωπε, σκουλήκι της γής, που θέλεις με το μυαλουδάκι σου να λύσης όλα τα προβλήματα! Εάν το μυρμήγκι δεν μπορή να ξέρη τι κάνει ο άνθρωπος και να τον σχολιάση, πολύ περισσότερο δεν μπορεί ο άνθρωπος να κρίνη τις βουλές του Θεού. «Τά κρίματα (τού Κυρίου) ωσεί άβυσσος πολλή» (Ψαλμ. 35,6).

Στήν απορία, γιατί ο Θεός δεν τιμωρεί το κακό αμέσως; απαντά ο απόστολος Παύλος και λέει:

Δεν τιμωρεί κεραυνοβόλως τo κακό ο Θεός – γιατί; Διότι περιμένει τη μετάνοια όλων και μακροθυμεί…

Του μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτη

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα:

Ποια σημασία έχει το κομποσχοίνι;
Άγιος Παΐσιος: Γέροντα, γιατί έχω αμέλεια;
Μόρφου Νεόφυτος: Απαντήσεις και Συμβουλές σε επίκαιρα θέματα (ΒΙΝΤΕΟ)
Γιατί επέτρεψε ο Θεός τον 20ο αιώνα τόσους πολλούς Αγίους; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο