Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Σημερινη Εορτη » 20 Απριλίου: Εορτή Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά

20 Απριλίου: Εορτή Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά

Γιορτή Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά

Η Γιορτή Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά είναι 20 Απριλίου

Άγιοι που εορτάζουν σήμερα: Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς

Ο Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε από πλούσιους και ευσεβείς γονείς. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε το μοναχικό βίο γενόμενος μοναχός στη μονή που γι’ αυτόν καλείτο μονή του Τριχινά. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στη διακονία των φτωχών και των άρρωστων. Ονομάστηκε Τριχινάς, διότι είχε τρίχινα φορέματα. Η ζωή του ήταν λιτή και με πολλή εγκράτεια, προκειμένου να δίνει όσο γινόταν περισσότερα αγαθά στους πάσχοντες. Τη νύχτα ο Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς πάντα έβρισκε χρόνο για προσευχή και μελέτη. Ζούσε μέσα σε μια κοινωνία στερημένων ανθρώπων, που οι ανάγκες τους ήταν μεγάλες. Γι’ αυτό παρακινούσε πολλούς πλούσιους να διαθέτουν όσα αγαθά μπορούσαν. Πολλοί απ’ αυτούς του έδιναν αρκετά χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης, τα όποια ο Θεόδωρος διέθετε με πολλή διάκριση. Πρώτα σ’ εκείνους που είχαν περισσότερη ανάγκη, όπως ορφανά, φτωχές χήρες και άρρωστους οικογενειάρχες. Ευεργετούσε μέχρι και την τελευταία ήμερα της ζωής του.

Ο Όσιος Θεόδωρος ο Τριχινάς κοιμήθηκε με ειρήνη και έλαβε τη Χάρη από τον Θεό, ο τάφος του να αναβλύζει μύρο που ευωδίαζε. Έτσι, όσοι προσέτρεχαν εκεί με πίστη και ευλάβεια, λάμβαναν την υγεία της ψυχής και του σώματος.

Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’. Θείας πίστεως. Εορτή Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά

Δῶρον ἔνθεον, τῆς ἐγκρατείας, σκεῦος ἔμψυχον, τῆς ἀπαθείας, ἀνεδείχθης θεοφόρε Θεόδωρε, τὸν γὰρ Θεὸν θεραπεύσας τοὶς ἔργοις σου, τῶν παρ’ αὐτῶν δωρημάτων ἠξίωσαι. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Γιορτή Οσίου Θεοδώρου του Τριχινά»:

Ο Εσπερινός της Αγάπης στη Λευκωσία (ΦΩΤΟ)
Αιτωλίας Κοσμάς: «Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται»!
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Ανάσταση στο Φανάρι (ΦΩΤΟ)
Ανάσταση στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Ναυπλίου (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο