Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Η Σάμος εόρτασε τους Αγίους της

Η Σάμος εόρτασε τους Αγίους της

Η Σάμος εόρτασε τους Αγίους της

Η Σάμος εόρτασε τους Αγίους της

Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε την μνήμη των εν Σάμω διαλαμψάντων Αγίων, Λέοντος, Ερμογένους και Ηρακλείου, των επισκόπων Σάμου, Λέοντος, Θεοδώρου και Γρηγορίου των στρατιωτικών μαρτύρων, του νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου και εν Εφέσω αθλήσαντος, του Οσίου Παύλου του Λατρινού και των αγίων ενδόξων Κολλυβάδων Πατέρων.

Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018 τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ Ευσεβίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων των Αγίων στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης, έως την Πλατεία Πυθαγόρα, όπου τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Μετά το πέρας της τελετής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου αναφέρθηκε με συντομία στο βίο και τα πνευματικά χαρίσματα των εορταζομένων Αγίων και ομίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος για το μήνυμα, πού κομίζουν στην σύγχρονη εποχή. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον αγώνα τους για την πίστη και τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στη μαρτυρία του καθενός για την εποχή του. Τόνισε δε πώς είναι επάναγκες στη δύσκολη συγκυρία τής εποχής μας να ακολουθήσουμε ανυπερθέτως το παράδειγμά τους και να εγκολπωθούμε τον πνευματικό τους αγώνα. Κατακλείοντας τον λόγο του ζήτησε από όλους μια ιδιαίτερη προσευχή για τούς πυροπλήκτους Αδελφούς τής Αττικής και για την ανάπαυση των ψυχών όσων εξεμέτρησαν το ζην εν πυρί ή εν θαλάσση, υπενθυμίζοντας το καθήκον της έμπρακτης αγάπης του Ορθοδόξου Χριστιανού, πού αρρύεται δύναμη από τον Θεό, ο Οποίος όπως λέει και ο ηγαπημένος Θεολόγoς είναι αγάπη.

Την Κυριακή 29η Ιουλίου το πρωί, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρλοβάσου, όπου ανεγνώσθη η εγκύκλιος τής Ιεράς Συνόδου και τελέσθηκε το τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εν πυρί ή θαλάσση μαρτυρικώ θανάτω τελειωθέντων Αδελφών κατά τις πρόσφατες φονικές πυρκαϊές της Αττικής. Ακολούθως τελέσθηκε το ιερό μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των απανταχού γης αποδήμων Σαμίων, αφού καθιερώθηκε η Κυριακή των Σαμίων Αγίων να είναι αφιερωμένη στους αποδήμους Σαμίους, ενώ έγινε λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού με την παρουσία της Φιλαρμονικής Καρλοβάσου «Κλεάνθης ο Σάμιος».

Σύσσωμες οι Αρχές και οι φορείς του Νησιού Σάμου και πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις επιτελώντας χρέος ιερό και αποδίδοντας την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη στους Εφόρους και Πνευματικούς Προστάτες του ακριτικού Νησιού.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Σχετικά άρθρα με «Η Σάμος εόρτασε τους Αγίους της»:

Νοσοκομείο Γρεβενών αρνήθηκε αιμοδοσία για πυρόπληκτους
Δήλωση Ι.Μ. Μεσογαίας για την συκοφαντική επίθεση που δέχτηκε
Πανήγυρις Ανακομιδής Τιμίων Λειψάνων Αγίου Στεφάνου στη Νέα Ιωνία
Λαγκαδάς Ιωάννης: Θα δώσουν λόγο στον Θεό…
Αγρυπνία Προόδου του Τιμίου Σταυρού στο Περιστέρι


Στείλτε ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα τα οποία πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις