Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Προσκυνηματα » Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου της Ι.Μ. Άρτας

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου της Ι.Μ. Άρτας

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου
http://www.imartis.gr/images/mones/iera-moni-agiou-georgiou-vourgareliou.jpg

Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου, κτισμένη στο χωριό Βουργαρέλι των Τζουμέρκων, δίκαια χαρακτηρίσθηκε ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου, αφού όχι μόνο προεπαναστατικά αποτελούσε το καταφύγιο κλεφτών και αρματολών, αλλά και σ’ αυτά συγκεντρωμένοι οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και των Ραδοβυζίων, υπ’ τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, κήρυξαν την επανάσταση του 1821 στην περιοχή, με τις ευλογίες του ηγουμένου Χριστοφόρου (15 Μαϊου).

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου κτίσθηκε το 1714, όπως μαρτυρείται από ημικατεστραμμένη επιγραφή. Άλλη εκδοχή δέχεται ως έτος ιδρύσεως το 1690.

Είναι η κορώνα του Βουργαρελίου στο βόρειο άκρο του και ένα απ’ τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Τζουμέρκων. Ναός και κελλιά σώζονται σε άριστη κατάσταση. Το μοναστήρι πιθανότατα ιδρύθηκε το 1690 ή λίγο αργότερα, δηλαδή στις αρχές του 18ου αιώνα. Τα σημερινά κελλιά είναι μεταγενέστερες κατασκευές. Στα μέσα του 19ου αιώνα το μοναστήρι βρισκόταν σε μεγάλη ακμή.

Απήχηση αυτής της ευημερίας του βρίσκουμε στη φιλανθρωπική δράση του, αφού επιχορηγούσε -όπως λένε οι πηγές- με μεγάλα ποσά τα σχολεία της περιοχής και βοηθούσε πεινασμένες οικογένειες.

Από τα κειμήλια της μονής αξιολογότερο είναι μια ασημένια λειψανοθήκη του 1859 -έργο και αυτό Καλαρρυτιώτη ασημουργού- με λείψανα πολλών αγίων.

Και αυτό το μοναστήρι έχει τη δική του συμβολή στην εθνική μας ιστορία: Σ’ αυτό – κατά την παράδοση – συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και Ραδοβυζίων Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γώγος Μπακόλας, Κουτελίδας, Ίσκος, Ράγγος, Κουτσονίκας και άλλοι με τα παλικάρια τους, και ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης του 1821 κάτω απ’ τις ευλογίες του ηγούμενου της μονής, Χριστόφορου. Έτσι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι έγινε η Αγία Λαύρα της Ηπείρου.

Η Μονή Αγίου Γεωργίου αποτελεί σήμερα μετόχι της Ιεράς Μονής Μελατών.

Για να φτάσετε στη Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Βουργαρελίου από τα Ιωάννινα θα πάρετε την έξοδο της Ιόνιας Οδού προς Άρτα. Βγαίνοντας στην έξοδο της Άρτας θα ακολουθήσετε τον την Εθνική Οδό Άρτας – Τρικάλων με προορισμό το Βουλγαρέλι. Εάν πάλι ξεκινάτε από Αθήνα θα πάρετε πάρει την Ιόνια Οδό προς Άρτα. Βγαίνοντας στην έξοδο της Άρτας θα ακολουθήσετε τον την Εθνική Οδό Άρτας – Τρικάλων με προορισμό το Βουλγαρέλι.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   


Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις