Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Προσκυνηματα » Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών
Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών
http://i-m-patron.gr/wp-content/uploads/2019/02/DSCN0087.jpg

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες ενορία της Αγίας Τριάδος υπάρχει στην πόλη των Πατρών ήδη από τον 17ο αιώνα. Ο πρώτος Ναός ευρίσκετο πλησίον της Πλατείας Παπαδιαμαντοπούλου, δηλαδή της σημερινής πλατείας Ομονοίας, καταστράφηκε ωστόσο κατά τα γεγονότα της Επαναστάσεως του 1821.

Στη θέση του σημερινού Ιερού Ναού στη περιοχή «Γερανέικα» προϋπήρχε από τα μετεπαναστατικά χρόνια μικρότερος ναός επ΄ ονόματι της Αγίας Τριάδος διαφορετικός από αυτόν που πιο πάνω ανεφέρθη.

Σύμφωνα με το βιβλίο των δωρητών του Ναού, ο σημερινός ναός άρχισε να οικοδομείται περί το 1911, ενώ τα Εγκαίνια ετελέσθησαν την 13ην Ιουλίου 1914 από τον Μητροπολίτη Πατρών Αντώνιο.

Καθότι η Ενορία συνορεύει με την Ενορία της Αγίας Φωτεινής η οποία φιλοξένησε τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της πόλεως είναι φυσικό να εγκαταστήθηκαν εντός των ορίων της πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία (1922-1925). Οι τελευταίοι αφιέρωσαν στο Ναό ορισμένα από τα όσια και ιερά τα οποία μετέφεραν από τις πατρογονικές τους εστίες.

Έτσι εξηγείται και η ύπαρξη του παρεκκλησίου του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου το οποίο βρίσκεται εντός του κτηρίου του πνευματικού κέντρου της ενορίας. Στο παρεκκλήσιο αυτό φυλάσσονται και τμήματα του ιερού λειψάνου του Αγίου αποτελώντας πνευματικό θησαυρό της ενορίας αλλά και ολόκληρης της τοπικής εκκλησίας των Πατρών. Στο παρεκκλήσιο τελούνται οι καθημερινές θείες λειτουργίες, ακολουθίες (του τυπικού της εκκλησίας μας) και οι μικρές αγρυπνίες.

Τέλος εντός των ορίων της Ενορίας ευρίσκεται και το ιστορικό Εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου γνωστό με την προσωνυμία «Πράτσικα» από το επώνυμο της οικογένειας του κτήτορος. Το 1850 οι τρεις εγγονοί του γενάρχη Ιωάννη Πράτσικα, Νικόλαος, Δημήτριος και Σπυρίδων ανήγειραν τον πιο πάνω ναΐσκο δίνοντας μάλιστα το όνομα ως προσωνύμιο σε ολόκληρη εκείνη την περιοχή!

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Πατρών»:

Ιερά Μονή Κομνηνείου Στομίου Λάρισας
Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού
Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης
Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου
Μοναστήρια στα Μετέωρα – Πληροφορίες και Ώρες επισκέψεως

Ακολουθήστε μας:
instagram

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο