Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Μεγάλη Παναγιά Νεαπόλεως

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Μεγάλη Παναγιά Νεαπόλεως

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Μεγάλη Παναγιά Νεαπόλεως
Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Μεγάλη Παναγιά Νεαπόλεως
https://impeh.gr/wp-content/uploads/2019/08/P1390120.jpg

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Μεγάλη Παναγιά Νεαπόλεως

Την τιμητική της είχε για άλλη μια χρονιά η Νεάπολη, με την συμμετοχή πολλών Αρχιερέων και πλήθους προσκυνητών στην Πανήγυρη τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, επί τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως και της εις τους Ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το εσπέρας της Τετάρτης 14 Αυγούστου τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, μετά της Ακολουθίας των Εγκωμίων της Θεομήτορος, χοροστατούντος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ, συμπαραστατουμένου υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Στην ομιλία του προς τους ευλαβείς χριστιανούς, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ανεφέρθη στο μεγαλείο του θείου Προσώπου και το ύψος των αρετών της Υπεραγίας Θεοτόκου, που είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς με ανθρώπινα λόγια: «Η Αγία μας Εκκλησία τιμά όλο τον χρόνο, αλλά ιδιαιτέρως σήμερα, την Μητέρα του κόσμου με τα χιλιάδες προσωνύμια, την «Τιμιωτέρα των Χερουβείμ, την Υψηλοτέρα και Πλατυτέρα των Ουρανών και καθαρωτέρα λαμπηδόνων ηλιακών». Διότι διά της Θεοτόκου ο άνθρωπος που έπεσε στο βάθος της αβύσσου, μπορεί να ανεβαίνει και πάλι στους ουρανούς. Δι᾽ Αυτής ήλθε η επίγνωση της αληθείας σε ολόκληρη την κτίση και δι᾽ αυτής όλα τα έθνη οδηγούνται στην σωτηρία. Διά της Παναγίας ο Μονογενής Υιός του Θεού φώτισε με το αληθινό φως εμάς που βρισκόμασταν στο σκότος και τη σκιά του θανάτου».

Εν συνεχεία, παρέθεσε ένα χωρίο από τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα που μας συνιστά να εγκωμιάζουμε την Παναγία όσο χρειάζεται για να αγιάσουμε τη γλώσσα και την ψυχή μας, τον νου και την καρδιά μας. Διότι, όπως αναφέρει, και ένας λόγος και μία σκέψη για την Παναγία μας μπορεί να ανυψώσει την ψυχή και τη διάνοιά μας και να μας μεταμορφώσει από σαρκικούς σε πνευματικούς, από αμαρτωλούς σε αγίους.

«Ας παρακαλέσουμε κι εμείς την Παναγία μας, κάτω από τους ιερούς θόλους του Μητροπολιτικού μας Ναού, του παλλαδίου αυτού της πίστης των προγόνων μας, έχοντας επίγνωση της αδυναμίας και της αμαρτωλότητός μας, να μας αγιάζει, να ανυψώνει τον νου μας από τα χοϊκά στα ουράνια, να ανυψώνει την ψυχή μας από τα φθαρτά στα άφθαρτα. Ας την ικετέψουμε να μας συνοδεύει πάντοτε στον πνευματικό αγώνα μας, για να αντιστεκόμεθα στο κακό και την αμαρτία, όπως το έκανε και Εκείνη, και να πορευόμεθα παρά τις αδυναμίες μας με σταθερή θέληση στον δρόμο που οδηγεί στη συνάντηση με τον Υιό Της πλησίον του οποίου και Εκείνη ακατάπαυστα πρεσβεύει υπέρ ημών», είπε ο Σεβασμιώτατος περατώνοντας την ομιλία του.

Αργά το εσπέρας τελέσθηκαν οι Ακολουθίες της Ιεράς Παρακλήσεως, του Αποδείπνου και των Χαιρετισμών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 15 Αυγούστου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Αρχιερέων Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος ομίλησε με ιδιαίτερα συγκινητικούς λόγους για το πανηγύρι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας, την μεγάλη αυτή πανήγυρη της Κρήτης που καθιερώθηκε και διατηρείται έως τις μέρες μας χάρη στην ασίγαστη πίστη, το ορθόδοξο φρόνημα και το ήθος, αλλά και την ομοψυχία του ευλογημένου κλήρου και λαού του Επάνω Μεραμβέλλου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Μεγάλης Παναγίας, στις κεντρικές οδούς της πόλεως, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Νεαπόλεως.

Την πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Λασιθιώτης Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, στον οποίο ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος δώρισε μια Εικόνα της Θεομήτορος, ευχόμενος η Παναγία να του δίδει δύναμη στα νέα του υψηλά καθήκοντα. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιος Ζερβός, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Δημήτριος Θραψανιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Γουλιδάκης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων από την ευρύτερη περιοχή του Μεραμβέλλου.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους Σεβασμ. Αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του να μετάσχουν της ιεράς Πανηγύρεως και τους ευχήθηκε η χάρις της Παναγίας να τους στηρίζει και να ευλογεί την αρχιερατική τους διακονία. Ευχαρίστησε επίσης όλη την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία του τόπου που έδωσε το παρόν, καθώς και όλους όσοι εκοπίασαν για την προετοιμασία της πανηγύρεως.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Μεγάλη Παναγιά Νεαπόλεως»:

Δεκαπενταύγουστος στη Μητρόπολη Εδέσσης (ΦΩΤΟ)
Πανηγύρισε η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο παρουσία του ΠτΔ (ΦΩΤΟ)
Συγκινητικός Δεκαπενταύγουστος στην Ίμβρο (ΦΩΤΟ)
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Οι άνθρωποι από μόνοι μας και χωρίς τον Θεό δεν μπορούμε να επιτύχουμε (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο