Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ο Μάνης Χρυσόστομος στο Μεταβυζαντινό Ναό Παλαιάς Καρδαμύλης (ΦΩΤΟ)

Ο Μάνης Χρυσόστομος στο Μεταβυζαντινό Ναό Παλαιάς Καρδαμύλης (ΦΩΤΟ)

Ο Μάνης Χρυσόστομος στο Μεταβυζαντινό Ναό Παλαιάς Καρδαμύλης (ΦΩΤΟ)

Ο Μάνης Χρυσόστομος στο Μεταβυζαντινό Ναό Παλαιάς Καρδαμύλης (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 27/09/2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, μετέβη στον Ι.Ναό της Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα, κοντά στην παλαιά Καρδαμύλη Δυτ. Μάνης και τέλεσε την Θ. Λειτουργία συμπαραστατούμενος από τον πρωτοπρ. π. Παναγιώτη Τζανέτο και τον αρχιδιάκονο της Μητροπόλεως π. Χριστόδουλο Κρουστάλη, κηρύττοντας τον θείο λόγο, προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ειδικότερα, ο Ι.Ναός αυτός, κατασκευάστηκε το 1630 επάνω σε λόφο και με καταπληκτική θέα τον κάμπο και την θάλασσα της Καρδαμύλης και είναι σταυροειδής από πωρόλιθο με υπέροχο διπλό τρούλο.

Οι αγιογραφίες είναι πολλές, σπάνιες και καλά διατηρημένες. Φιλοτεχνήθηκαν από τον σπουδαίο αγιογράφο Γεώργιο Μακρυμάλλη το έτος 1700. Υπέροχες είναι οι τοιχογραφίες οι οποίες απεικονίζουν τους θεοφόρους Πατέρες, τον Μυστικό Δείπνο, τον Παντοκράτορα κ.α. Ακόμη και το μάρμαρο της Αγίας Τραπέζης έχει φιλοτεχνηθεί.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης ανεφέρθηκε σε τρία σημεία: Πρώτον, ανέλυσε την φράση της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής «ἐπανάγαγε εἰς το βάθος». Είναι ο λόγος του Χριστού στον Απ. Πέτρο. Δηλαδή, σημαίνει αλληγορικά να μη μένουμε σε μια ρηχότητα της πνευματικής ζωής, αλλά να προχωρούμε στο βάθος. Δεύτερον, μίλησε για τα ονόματα των αγίων γυναικών που φέρει ο Ι.Ναός. Την Αγία Σοφία, την Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη. Αυτές τις αρετές οφείλουμε να αποκτήσουμε και συνεχώς να καλλιεργούμε. Και τρίτον, είπε ο Σεβ., για την μεγάλη αξία που έχει η μεταβυζαντινή τέχνη. Πρόκειται για ένα σπουδαίο πολιτισμικό κεφάλαιο, ένα θησαύρισμα που έχουμε κληρονομήσει και πρέπει να το διαφυλάξουμε. Αυτό φανερώνει εδώ και ο υπέροχος αυτός Ι.Ναός της Αγίας Σοφίας στη Γούρνιτσα Καρδαμύλης.

Φωτογραφικό υλικό

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ο Μάνης Χρυσόστομος στο Μεταβυζαντινό Ναό Παλαιάς Καρδαμύλης (ΦΩΤΟ)»:

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Μανουήλ του Κρητός στη Μύκονο
Διδυμοτείχου Δαμασκηνός: Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Εορτή Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητού
Χαλκίδος Χρυσόστομος: Επικίνδυνη σίγουρα δεν είναι η Θεία Κοινωνία…

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο