Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Διαφορα » Ο Σταυρός είναι το αγιότερο σύμβολο της πίστεώς μας

Ο Σταυρός είναι το αγιότερο σύμβολο της πίστεώς μας

Ο Σταυρός είναι το αγιότερο σύμβολο της πίστεώς μας

Ο Σταυρός είναι το αγιότερο σύμβολο της πίστεώς μας

Στις 14 Σεπτεμβρίου εορτάζουμε με λαμπρότητα τη μεγάλη Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού. Όλος ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του Σταυρού. Η ιερή Υμνολογία του Σταυρού, τα ιερά Αναγνώσματα και οι Κυριακές Προ της Υψώσεως και Μετά την Ύψωσιν, που δορυφορούν την Εορτή, υπογραμμίζουν την επισημότητά της.

Ο Σταυρός μέχρι τη σταυρική θυσία του Κυρίου μας ήταν όργανο του πιο ατιμωτικού θανάτου. Ήταν «το ξύλον της αισχύνης». Αλλά από τότε που έγινε θυσιαστήριο επάνω στο οποίο ο Χριστός προσέφερε τον Εαυτό Του θυσία για όλο τον κόσμο, αγιάσθηκε και ονομάζεται «τρισμακάριστον ξύλον»! «Ω ξύλον του Σταυρού, συ τη αληθεία είσαι πολλών μακαρισμών άξιον· διότι επάνω εις εσέ ετανύσθη κατά τας χείρας και (τους) πόδας και καθ ὅλον το σώμα ο γλυκύς Ιησούς Χριστός, ο των αιώνων υπάρχων Βασιλεύς, και πάντων των όντων Κύριος, και δια μέσου σου έπεσε πτώμα ελεεινόν και αξιοδάκρυτον ο διάβολος», αναφωνεί ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (Εορτοδρόμιον, Ερμηνεία εις τον κανόνα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ωδή Ε ).

Ο Σταυρός του Χριστού «έγινε θεμέλιο μεγάλης ευλογίας για την ανθρωπότητα, κτύπημα θανατηφόρο κατά του διαβόλου, χαλινάρι των δαιμόνων, φίμωτρο της δυνάμεως των εχθρών… Κατήργησε τον θάνατο, συνέτριψε τις χάλκινες πύλες του Άδη, τσάκισε τις σιδερένιες αμπάρες του, έκοψε τα νεύρα της αμαρτίας, κατέπαυσε τη μάστιγα που βασάνιζε την ανθρώπινη φύση, άνοιξε τις πύλες του Ουρανού, «τους μισουμένους φίλους εποίησεν, εις τον Ουρανόν επανήγαγεν, εν δεξιά του θρόνου εκάθισε την ημετέραν φύσιν», κηρύττει ο μεγαλύτερος ιεροκήρυκας του Χριστιανισμού, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Κατά Ιουδαίων Ομ. Γ , δ , PG 48, 867).

Ο Σταυρός είναι το αγιότερο σύμβολο της πίστεώς μας, το σύμβολο της σωτηρίας μας. Όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας ολοκληρώνονται με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος και τη σφραγίδα του Τιμίου Σταυρού. Όλες οι ιερατικές ευλογίες είναι σταυρικές. Όλοι οι ιεροί ναοί, τα ιερά σκεύη, τα ιερά άμφια αγιάζονται με τον Τίμιο Σταυρό. Δεν νοείται λειτουργική πράξη η σύναξη των πιστών χωρίς τη σφραγίδα του Τιμίου Σταυρού.

Οι πιστοί Χριστιανοί τον Σταυρό έχουμε χαραγμένο επάνω μας και τον περιφέρουμε σαν άλλη στήλη θριάμβου, σημειώνει ο ιερός Χρυσόστομος (PG 48, 826). Με τον Σταυρό ομολογούμε την πίστη μας στον Χριστό, εκδηλώνουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη σωτηρία που μας χάρισε και ζητούμε την ευλογία του και τη δύναμή του για την καθημερινή και την αιώνια πορεία μας.

Με το σημείο του Σταυρού σφραγίζουμε το σώμα μας, τα σπίτια μας, τα πράγματά μας, τους χώρους της εργασίας μας, τα πάντα. Είναι τόσο ευρύτατη η χρήση του Σταυρού, τόσο στη λειτουργική όσο και στην καθημερινή μας ζωή, που δεν υπερβάλλουμε εάν πούμε ότι, όπου κι αν στρέψει κανείς τα βλέμματά του, βλέπει Σταυρό: στους τρούλους των εκκλησιών, στους τάφους των κοιμητηρίων, στους δρόμους, στις αγορές, στις βραχονησίδες, στις βουνοκορφές, στα πλοία και στα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν, παντού δεσπόζει ο Σταυρός. «Πανταχού της οικουμένης ο Σταυρός υπέρ τον ήλιον διαλάμπει»!

Ο Σταυρός είναι το ανίκητο όπλο των Χριστιανών. «Κύριε, όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν σου ημίν δέδωκας. Φρίττει γαρ και τρέμει, μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν» (Στιχηρόν αναστάσιμον Αίνων πλ. δ ἤχου)! Ο διάβολος φρίττει και τρέμει μπροστά στη δύναμη του Σταυρού.

Ο Σταυρός του Χριστού συντρίβει τους δαίμονες, σώζει τους ανθρώπους, κατέστησε αμετακίνητους στο αγαθό τους αγγέλους, ανακαινίζει όλη την κτίση. «Ο Σταυρός είναι η δόξα του Μονογενούς Υιού, η αγαλλίαση του Αγίου Πνεύματος, το στολίδι των αγγέλων, η ασφάλεια της Εκκλησίας… το φως ολόκληρης της οικουμένης» (PG 49, 396-97). «Σταυρός, ο φύλαξ πάσης της οικουμένης· Σταυρός, η ωραιότης της Εκκλησίας…» (Εξαποστειλάριον Εορτής).

Η σωτηρία δια του Σταυρού. Τι άλλο ευφροσυνότερο! Και η ανύψωση δια του Σταυρού. Τι άλλο θαυμασιότερο! Και η θέωση δια Σταυρού. Τι άλλο ερασμιότερο! «Η ζωηφόρος Σου πλευρά… την Εκκλησίαν Σου, Χριστέ, ως λογικόν ποτίζει Παράδεισον… τον κόσμον αρδεύουσα, την κτίσιν ευφραίνουσα…» (Τροπάριον Μακαρισμών Μ. Πέμπτης).

Να γιατί πανηγυρίζουμε οι πιστοί στη γιορτή του Σταυρού: διότι όλες οι ευλογίες που απολαμβάνουμε ως μέλη της Εκκλησίας πηγάζουν από τον πανσεβάσμιο Σταυρό του Κυρίου μας. «Από θανάτου γεγόναμεν αθάνατοι… Ταύτα του Σταυρού τα κατορθώματα» (PG 49, 396). Τι να ανταποδώσουμε στον Κύριό μας για όλα όσα μας χάρισε; «Τι ανταποδώσωμεν τω Κυρίω περί πάντων, ων ανταπέδωκεν ημίν;».

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ο Σταυρός είναι το αγιότερο σύμβολο της πίστεώς μας»:

Γιατί νηστεύουμε του Σταυρού;
Γιατί μοιράζουν βασιλικό του Σταυρού;
Ύψωση Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
Προσευχές στον Σταυρό του Κυρίου

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Προσθέστε Σχόλιο

Διάφορα

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις