Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας

Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας

Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας

Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας. H Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας και η Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου και της Διευθύνσεως της Σχολής, στα πλαίσια της διαφυλάξεως και διαδόσεως της πατρώας ημών Ψαλτικής Τέχνης, όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τούς αιώνες έως σήμερα, αλλά και στην προσπάθεια επιμορφώσεως ων σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και των εν γένει Ιεροψαλτών πού διακονούν τα Ιερά Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, διοργάνωσε διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής Τέχνης στις πόλεις Άργους και Ναυπλίου αντίστοιχα.

Εισηγητής ήταν Άρχοντας διδάσκαλος του Αποστόλου της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Δημήτριος Νεραντζής με θέμα: «Ερμηνευτική προσέγγιση των χαρακτήρων της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής»

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα Συνεδριάσεων της ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου, του Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Γρηγόρη Κακούρη και του υποδιευθυντή Δημητρίου Καρκαλάτου του Γενικού Γραμματέας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Αργολίδας Ιωάννη Παρασκευόπουλου. Στο σεμινάριο παραβρέθηκε μεταξύ άλλων κι ο αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κ. Ρούτουλας.

Στο Σεμινάριο αυτό διεξήχθη επί τι βάσει των κλασικών μαθημάτων της Εκκλησιαστικής Μουσικής, η Τέχνη απόδοσης της Βυζαντινής Σημειογραφίας, σύμφωνα με την προφορική και γραπτή Πατριαρχική παράδοση ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκειά του θα γίνει πρακτική εξέταση των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου ὁ Πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Νεραντζής θά παρουσιάσει το έργο του «Ἀναστασιματάριον Ιωάννου Λαμπαδαρίου του Βυζαντίου», «ΤΟ ΜΕΛΩΔΟΥΜΕΝΟΝ» και θα διδάξει τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης των μελών της Βυζαντινής Μουσικής εφαρμόζοντας τον σε διάφορα κλασικά μέλη.

Η μαθητεία του κ. Νεραντζή δίπλα στον Αθανάσιο Παναγιωτίδη, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του στο αναλόγιο, καθώς και ἡ προσωπική ερευνά του σε θέματα Βυζαντινής παρασημαντικής, μέσω του συνδυασμού της χειρόγραφης, έντυπης και προφορικής παράδοσής μας, αποτελούν τα εχέγγυα για μια γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής τέχνης.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας

Σχετικά άρθρα με «Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο Βυζαντινής Μουσικής και Ψαλτικής από τη Μητρόπολη Αργολίδας»:

Σύναξη υπευθύνων Γραφείων Νεότητας των Μητροπόλεων (ΦΩΤΟ)
Πανήγυρις Αγίου Στυλιανού Ζεφυρίου
Αγρυπνία Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη στο Χολαργό
Μητρόπολη Φωκίδος: Απάντηση σε κακοπροαίρετους ερμηνευτές των λόγων του Φωκίδος Θεοκτίστου
16 Νοεμβρίου: Εορτή Αγίου Ματθαίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube


Στείλτε ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα τα οποία πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις