Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Παίζεις χαρτιά;

Παίζεις χαρτιά;

Παίζεις χαρτιά Η χαρτοπαιξία

Παίζεις χαρτιά; Η χαρτοπαιξία…

Υπάρχει, αγαπητοί μου, μια κοινωνική πληγή, που μοιάζει με φοβερό φίδι. Το φίδι αυτό όλο το χρόνο λουφάζει. Τώρα στις εορτές βγαίνει. Ποιο είναι το φίδι; Το φίδι, λοιπόν, που μαστίζει την κοινωνία τις ημέρες αυτές και ίδιος τη νύχτα της πρωτοχρονιάς, είναι η χαρτοπαιξία. Μεγάλο φίδι…

– Δε με αφήνεις ήσυχο να παίξω, για το καλό του χρόνου; σου λέει ο άλλος.

«Για το καλό του χρόνου»; Μα δε φέρνει κανένα καλό η χαρτοπαιξία. Δεν είναι αθώο παιχνιδάκι. Είναι παιχνίδι δαιμονικό. Είναι σατανάς ολόκληρος με εκατόν πενήντα κέρατα.

1. Παίζεις χαρτιά; Πρώτα – πρώτα χάνεις το χρόνο σου. Ήξερα ένα παιδί που ήρθε πρώτος στο πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Τον πρώτο χρόνο πήγαινε καλά, έπαιρνε και υποτροφία. Το δεύτερο χρόνο έμπλεξε με παρέες και τον μάθανε να χαρτοπαίζει. Ε, μέχρι σήμερα δίπλωμα δεν πήρε. Αντί να ξενυχτά στα γράμματα, ξενυχτούσε στο χαρτοπαίγνιο. Έτσι καταστράφηκε. Οι χαρτοπαίκτες χάνουν το χρόνο τους. Να χτυπήσει η Εκκλησία την καμπάνα και να καλέσει σε αγρυπνία, δεν έρχονται. Όταν όμως ο σατανάς καλή για χαρτοπαίγνιο, κάθονται εκεί μέχρι τις πρωινές ώρες χάνοντας το χρόνο τους.

2. Παίζεις χαρτιά; Χάνεις κάτι ακόμα ανώτερο• χάνεις την ειρήνη της ψυχής σου. Γιατί; Γιατί από την ώρα που θα πιάσεις το χαρτί στα χέρια, έρχεται ένας σκορπιός και σε τσιμπάει – Αχ θα κερδίσω;… Και ο άνθρωπος μπαίνει σε μια διαρκή αγωνία. Κι όπως λένε οι γιατροί, οι χαρτοπαίκτες είναι νευρικοί, και οι περισσότεροι πεθαίνουν καρδιακοί.

3. Παίζεις χαρτιά; Παραβαίνεις εντολή του Θεού. Ποια εντολή; Το «Ου κλέψεις» (Έξ. 20,14), δεν επιτρέπεται να κλέψεις. – Μπα; θα πεις. Μάλιστα. Δεν είναι κλέφτες και ληστές μόνο αυτοί που γυρίζουν στα βουνά ή μ’ ένα πιστόλι μπαίνουν στις τράπεζες και γδύνουν τους ανθρώπους και τα ταμεία. Γκάγκστερ και ληστές είναι και οι χαρτοπαίκτες. «Έλα απόψε να περάσουμε μια ωραία βραδιά• θα έχουμε ζεστασιά, γλυκά, πιοτό, το ένατο άλλο…». Αυτά είναι τα δολώματα. Όπως το ποντικάκι με το τυρί μπαίνει στη φάκα, έτσι κι εδώ. Ο πιο καπάτσος, με μαεστρία, κλέβει η αλλάζει τα χαρτιά, και στο τέλος μαδάνε τον αφελή, σαν κοτόπουλο που του βγάζουν όλα τα φτερά. Βγαίνει πια τις πρωινές ώρες ζαλισμένος, στενοχωρημένος, χωρίς λεπτά και σπίτι. Οι επιτήδειοι στα τυχερά παιχνίδια είναι κλέφτες και ληστές. Τώρα εσύ τι λες, ότι το χαρτοπαίγνιο είναι αθώο;

4. Παίζεις χαρτιά; Καταστρέφεις το σπίτι σου. Όταν ήμουν στα Γιάννενα, μια μέρα μου λένε «Έλα, πάτερ μου, να δεις τα χάλια μας». Πάω και ένα σπίτι εκεί κοντά στη λίμνη. Μπήκα μέσα, τι να δω; Ρημαγμένο το σπίτι. Δεν είχαν καρέκλα να καθήσουν. Γυμνή η γυναίκα, τα παιδιά πεινασμένα, ελεεινά. Ούτε κάρβουνο για τη φωτιά, ούτε τίποτα. Που είναι ο άντρας; ρωτώ, δουλεύει; «Αχ, πάτερ μου, μόλις βασιλέψει ο ήλιος και μέχρι τις πρωινές ώρες πάει στα χαρτιά. Κι ότι κερδίζει τα παίζει, και μας αφήνει νηστικούς και γδυτούς…».

5. Αλλά κι ένα άλλο κακό. Παίζεις χαρτιά; Μυστήριο πράγμα αυτός που χαρτοπαίζει είναι γεμάτος προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Μου έλεγε ένας καλός παπάς. Δεν ξέρω πως μπήκα σε ένα σπίτι και είδα να στρώνουνε την πράσινη τσόχα. Στάθηκα να δω τι κάνουνε. Μόλις όμως βρέθηκα πάνω απ’ το κεφάλι ενός, μ’ έδιωξε• «Φύγε από μένα, παπά!». Διώχνανε τον παπά, γιατί θεωρούσαν ότι θα τους φέρει γρουσουζιά. Αντιθέτως για να έχουν γούρι όπως λένε, παίρνουν κοντά τους διεφθαρμένα γύναια. Αυτό είναι πρόληψις. Ο παπάς θα τούς κάνει κακό• αν βρουν καμιά πόρνη, την παίρνουν κοντά τους, να είναι πάνω απ’ το κεφάλι τους… Ας είναι επιστήμονές με διπλώματα, ας κάνουν τον έξυπνο. Τους έχει πιάσει για καλά ο διάβολος και τους ξευτελίζει.

6. Ο χαρτοπαίκτης όμως έκτος από δεισιδαίμων γίνεται και αλκοολικός. Γιατί τόσες ώρες εκεί, τα νεύρα κουράζονται και θέλουν ενίσχυση. Γι’ αυτό κατεβάζουν συνεχώς οινοπνευματώδη ποτά. Έτσι οι περισσότεροι χαρτοπαίκτες γίνονται αλκοολικοί.

7. Ο χαρτοπαίκτης ακόμα, κοντά στα άλλα, γίνεται βλάστημος. Ω Θεέ μου, άλλο κι αυτό το αμάρτημα! Όταν χάνει, αντί να χτυπά το κεφάλι του, τι κάνει; Βλαστημά το Θεό, την Παναγία, τους αγίους, τα πάντα. Οι μεγαλύτερες βλαστήμιες ακούγονται στα χαρτοπαίγνια.

8. Και το τέλος ποιο είναι; Εμένα ρωτάτε; Οι χαρτοπαίκτες συνήθως δεν κερδίζουν τα χρήματα δουλεύοντας με το φτυάρι και τον κασμά στην πλάτη τους τα κολλάνε. Στο τέλος όμως πεθαίνουν πολλές φορές, αφού τα ξεράσουν όλα. Έτσι κάνει ο διάβολος• σου τα δίνει στην αρχή, και μετά στο τέλος τα παίρνει όλα. Αν εξετάσετε, θα δείτε, ότι διάσημοι παίκτες των καζίνων δεν είχαν καλό τέλος. Το τέλος τους ποιο ήταν; Η αγχόνη αυτοκτόνησαν. Εκατό μεγάλοι χαρτοπαίκτες έχουν αυτοκτονήσει. Εκεί καταλήγει το κακό αυτό.

Ας προσθέσουμε σε αυτά, ότι και ιστορικώς αποδεικνύεται ο όλεθρος της χαρτοπαιξίας. Θα έχετε ακούσει για τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Οι στρατιώτες της Ρώμης ξαπλώσανε σε όλο τον κόσμο και κατέκτησαν όλα τα βασίλεια. Στην αρχή οι Ρωμαίοι ήταν πειθαρχημένοι και δίκαιοι. Στο τέλος όμως, όταν μαζέψανε λεπτά, γύρισαν στη Ρώμη, κι εκεί το ρίξανε έξω διασκεδάσεις, πιοτό, γυναίκες, και χαρτοπαίγνιο. Όλη η Ρώμη χαρτόπαιζε! Πρώτα χαρτιά και ζάρια δεν ξέρανε. Μετά ξέρετε που φθάσανε; Βάζανε στην πλάτη τα χρηματοκιβώτια, και πηγαίνανε στα χαρτοπαικτικά κέντρα, και παίζανε από ανατολής μέχρι δύσεως του ήλιου. Παίζανε λεπτά και περιουσίες, παίζανε τα αξιώματά τους, παίζανε -που καταντάει ο άνθρωπος!- ακόμα και τα ρούχα τους. Παίζανε τα πάντα, και τελευταία τι παίζανε; Την τιμή τους! Παίζανε ακόμα και τη γυναίκα τους! Τέτοια διαφθορά, όπως βεβαιώνει ο Ιστορικός Τάκιτος.

Γι’ αυτό ο Δάντης, μεγάλος ποιητής, σ’ ένα ποίημα για την κόλαση, εκεί σε κάποιο κύκλο της κολάσεως έβαλε και τους χαρτοπαίκτες. Βλέπεις, λέει, τα σπίτια αυτά που γίνεται το χαρτοπαίγνιο; (σήμερα θα έλεγε τις λέσχες και τα καζίνο)• έχουν δυο πόρτες• μία εισόδου και μία εξόδου. Στην είσοδο γράφει ελπίδα, και στην έξοδο όλεθρος, καταστροφή.

Και το αποκορύφωμα του κακού. Που βλέπουμε τους χαρτοπαίκτες; Στο Γολγοθά τη Μεγάλη Παρασκευή! Ο Χριστός αγωνιούσε πάνω στο σταυρό, σταγόνα – σταγόνα έπεφτε το αίμα του, και κάτω οι Ρωμαίοι στρατιώτες ρίχνανε τα ζάρια και παίζανε. «Διεμερίσαντο τα ιμάτια μου εαυτοίς και επί τον ιματισμών μου έβαλον κλήρον» (Ψαλμ. 21,19• Ιωάν. 19, 24). Τέτοιο κακό είναι τα τυχερά παιχνίδια.

Όποιος δεν πείθεται από αυτά, ας διαβάσει και το Πηδάλιο. Τι θα πη Πηδάλιο; Είναι οι κανόνες της αγίας μας Εκκλησίας. Τι λένε οι κανόνες; Ο 42 (ΜΒ΄) και ο 43 (ΜΓ΄) αποστολικός κανόνας και ο 50 (Ν΄) της Έκτης (ΣΤ΄) Οικουμενικής Συνόδου λένε, ότι όποιος δεσπότης ή παπάς ή διάκος παίζει ζάρια (και, κοντά στα ζάρια, χαρτιά), αυτός, λέει, ή θα σταματήσει τα παιχνίδια αυτά ή θα καθαιρεθεί• και οποίος αναγνώστης ή ψάλτης ή λαϊκός, άντρας ή γυναίκα• κάνει το ίδιο, ή θα σταματήσει η θα αφορισθεί. Αυτά λένε οι ιεροί κανόνες.

Επιστημονικώς, ψυχολογικός, ιστορικώς σας ανέπτυξα τι είναι το χαρτοπαίγνιο.

Γι αυτό, αγαπητοί μου, προτρέπω όλο τον ευσεβή λαό. Αν θέλετε με το νέο έτος να έχετε την ευλογία του Θεού, χαρτιά μην πιάσετε! Πηγαίνετε στα σπίτια σας, βάλτε φωτιά και κάψτε τα χαρτιά. Μην πιάσετε χαρτιά ούτε σεις ούτε οι δικοί σας, κανείς απολύτως. Κηρύξτε πόλεμο εναντίον της χαρτοπαιξίας. Και κανείς μην εμπαίξει τα λόγια αυτά. Όπως ακούσατε, οι καταπατήται των ιερών κανόνων υπόκεινται σε αφορισμό. Δεν επιτρέπεται χαρτοπαίκτης να κοινωνεί τα άχραντα μυστήρια! Σας παρακαλώ όλους, άντρες και γυναίκες, να διαφωτίσετε τους γνωστούς σας.
Ας μας κυβερνήσει το Πνεύμα το άγιο. Βοηθήστε κι εσείς, ώστε οι γιορτές να περάσουν χωρίς χαρτιά, για να έχουμε την ευλογία του Θεού. Με την ελπίδα ότι θα με ακούσετε σας ευλογώ εν ονόματι Ιησού Χριστού, ω η δόξα και το κράτος εις αιώνας αιώνων. Αμήν.

† επίσκοπος Αυγουστίνος

Εσπερινή ομιλία στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης
μεταδοθείσα και από τον κρατικόν ραδιοφωνικόν σταθμόν, στις 23-12-1967

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!   

Προσθέστε Σχόλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε νέα & ενημερώσεις