Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ποια η διαφορά του Πέτρου και του Ιούδα που αρνήθηκαν τον Χριστό;

Ποια η διαφορά του Πέτρου και του Ιούδα που αρνήθηκαν τον Χριστό;

Ποια η διαφορά του Πέτρου και του Ιούδα που αρνήθηκαν τον Χριστό;

Ποια η διαφορά του Πέτρου και του Ιούδα που αρνήθηκαν τον Χριστό;

Αγαπητοί αδελφοί, σήμερα γιορτάζουμε τη μεγαλειώδη είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, έξι μέρες πριν από το Πάθος και την Ανάσταση. Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα ήταν μεγαλειώδης όχι γιατί είχε κόσμο πολύ, όχι γιατί σείστηκε ολόκληρη η πόλη, όπως γράφουν οι ευαγγελιστές, όχι γιατί φώναζαν οι άνθρωποι «Ωσσανά». Ήταν μεγαλειώδης επειδή το ήθελε ο ίδιος ο Χριστός. Ήθελε ο ίδιος ο Χριστός να μπει στα Ιεροσόλυμα ως βασιλιάς νικητής, όπως έκαναν οι βασιλιάδες που γύριζαν από τον πόλεμο θριαμβευτές. Γι’ αυτόν τον λόγο γιορτάζουμε το γεγονός. Δεν πρέπει να μας παρασύρουν οι εντυπώσεις της εισόδου, αλλά πρέπει να κρατούμε στο μυαλό μας την ίδια την απόφαση του Χριστού να φανερώσει ποιος πραγματικά είναι, ότι είναι ο βασιλιάς της ειρήνης, και ειρήνη φέρνει αυτός που νικάει τους αντιπάλους του, αυτός που κατατροπώνει τους εχθρούς του.

Ακούσαμε στον Απόστολο σήμερα μια περικοπή από την επιστολή του Παύλου στους χριστιανούς των Φιλίππων. Τους συμβουλεύει να χαίρονται, να είναι επιεικείς, να μη μεριμνούν, να τα αναθέτουν όλα στο Θεό με την προσευχή τους και ευχαριστώντας τον. Και να είναι σίγουροι ότι η ειρήνη του Θεού, που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη σκέψη, θα φρουρεί τις καρδιές τους και τις διάνοιές τους.

Διαβάζουμε αυτόν τον Απόστολο σήμερα, στον οποίο δεν γίνεται καν νύξη για κάποιο από τα δραματικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα γιορτάσουμε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Τον διαβάζουμε όμως επειδή αναφέρεται στο Χριστό, τον Θεό της ειρήνης, τον νικητή, αυτόν που έφερε την ειρήνη μετά τον πόλεμο.

Η ειρήνη του Θεού μπορεί να φρουρήσει στις καρδιές μας και τις διάνοιες μας στον Χριστό. Η ειρήνη είναι σημείο της παρουσίας του Θεού. Στον επουράνιο θρόνο της μεγαλοσύνης Του επικρατεί ασάλευτη ειρήνη. Και σ’ αυτή συμμετέχουν οι Άγγελοι και οι Άγιοι. Η Εκκλησία σε κάθε λειτουργική σύναξη ζητά από τον Θεό «άγγελον ειρήνης». Και στη σοφιολογική γραμματεία αναφέρεται για τους Αγίους ότι «εἰσίν ἐν εἰρήνη». Ακόμη και το σύμπαν διατηρείται σε μια ισορροπία και αρμονία με την επιστασία του Αγίου Πνεύματος, σε μια παγκόσμια ειρήνη όσο η πρόνοια του Θεού το επιτρέπει. «Ανοίξαντός Σου την χείρα, τα σύμπαντα πλησθήσονται χρηστότητος» ψάλλει ο Δαβίδ και εννοεί τη θεία αγάπη που συντηρεί την ειρήνη του κόσμου. Και ο Χριστός έκανε πάντα γνωστή την παρουσία Του στους μαθητές Του προβάλλοντας τη φράση : «Ειρήνη υμίν».

Για την ίδια ειρήνη γίνεται λόγος και στο Ευαγγέλιο. Ο ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ολόκληρη τη φράση με την οποία δοξολογούσαν τον Χριστό όταν έμπαινε στα Ιεροσόλυμα: «ευλογημένος ο ερχόμενος βασιλεύς εν ονόματι Κυρίου∙ ειρήνη εν ουρανώ, και δόξα εν υψίστοις (Λουκ. 19,38). Ειρήνη με τον ουρανό, επειδή εμείς με τον ουρανό είχαμε διαφορά και ήμασταν εχθροί του Θεού, όπως λέει αλλού ο απόστολος (Ρωμ.5,1,10∙ Κολ.1,20-21). Τώρα έρχεται η ειρήνη , τη φέρνει ο βασιλιάς της ειρήνης, ο Χριστός, και ας δοξάσουμε τον Θεό, που νίκησε και μας χάρισε την ειρήνη.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς θα γιορτάζουμε τα δραματικά γεγονότα και τις λεπτομέρειες του Πάθους του Χριστού, δύο επεισόδια θα μας εντυπωθούν και πάλι. Θα ακούσουμε τον απόστολο Πέτρο να υπόσχεται στον Χριστό ότι θα πεθάνει μαζί του και τον Χριστό να του λέει ότι, πριν λαλήσει ο πετεινός, δηλαδή πριν από το ξημέρωμα, θα τον έχει αρνηθεί τρεις φορές. Και θα ακούσουμε ότι ο Ιούδας, που τον πρόδωσε όταν είδε την εξέλιξη των γεγονότων, όταν είδε τον δάσκαλο να καταδικάζεται, άλλαξε γνώμη και είπε: «Ήμαρτον παραδούς αίμα αθώον» (Ματθ.27,4). Τον επισκέφθηκε ο Θεός εκείνη την ώρα, όπως επισκέφθηκε ο Θεός τον Πέτρο όταν λάλησε ο πετεινός. Και ο μεν Πέτρος «εξελθών έξω έκλαυσε πικρώς» (Ματθ.26,75), βγήκε έξω και έκλαυσε πικρά. Το ότι έκλαψε πικρά δεν το αναφέρει τυχαίο ο ευαγγελιστής. Το αναφέρει για να μας δείξει ότι τα συναισθήματά του ήταν ζωντανά. Τα δάκρυά του ήταν δάκρυα συγγνώμης, γι’ αυτό και η μετάνοιά του ήταν δεκτή. Η ειρήνη του Θεού φρούρησε την καρδιά του και τη διάνοιά του. Επίσημα ο Χριστός τον αποκατέστησε στο αξίωμα του αποστόλου. Αντίθετα, ο Ιούδας, αν και άλλαξε γνώμη, δε μπόρεσε να μετανοήσει και τα έβαλε με τον εαυτό του. Τα συναισθήματά του ήταν νεκρωμένα. Δε μπόρεσε να διαχειριστεί, όπως λέμε εμείς σήμερα τις ενοχές του. Η ειρήνη του Θεού δεν ήρθε μέσα του για να τον προστατεύσει από τις θανατερές σκέψεις του και να ζωοποιήσει τα συναισθήματά του. Χωρίς καλές σκέψεις και με νεκρωμένα συναισθήματα, δεν μπόρεσε να αντέξει τη ζωή του και αυτοκτόνησε.

Ποια ήταν η μεταξύ τους διαφορά; Και οι δυο αρνήθηκαν τον Χριστό, και οι δυο άλλαξαν γνώμη όταν τους επισκέφθηκε ο Θεός. Ο Πέτρος όμως, επειδή πίστευε πως ο Χριστός είναι Θεός, τον εμπιστεύτηκε. Ο Ιούδας όμως δεν πίστευε ότι ο Χριστός είναι ο Θεός, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν κέρδισε την ειρήνη του Θεού μέσα του και δεν αξιώθηκε να ζήσει. Το αντίθετο χαρίστηκε στον Πέτρο. Εμείς θέλουμε να ζούμε, όπως ο Πέτρος, τον άνθρωπο της πίστης στον Χριστό, σε εκείνον που πήρε πάνω του τις ευθύνες τις δικές μας. Και θέλουμε να απέχουμε από τη συμπεριφορά του Ιούδα, που , επειδή δεν πίστευε στον Χριστό, δεν μπόρεσε να διαχειριστεί, ότι συνέβαινε μέσα του, πράγμα δυστυχώς θανατηφόρο.

Αγαπητοί αδελφοί, ακούσαμε επίσης σήμερα τον απόστολο να μας λέει: «ο Κύριος εγγύς», ο Χριστός έρχεται σύντομα. «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε», και εμείς απόψε χαρούμενοι θα ακούσουμε το «ιδού ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Και σήμερα και αύριο και μεθαύριο. Γιατί δεν γίνεται να γιορτάσουμε με άλλον τρόπο το Πάθος και την Ανάσταση παρά μόνο με τη συνείδηση και με την αίσθηση ότι ο Χριστός έρχεται. Και έρχεται σύντομα. Για να φρουρεί με την ειρήνη του νικητή τις καρδιές και τις διάνοιές μας. Αμήν. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος

Μοναδικές Πασχαλινές Λαμπάδες και κεριά Αγίου Όρους:

Αγιορειτικες Πασχαλινες Λαμπαδες εδω

Σχετικά άρθρα με «Ποια η διαφορά του Πέτρου και του Ιούδα που αρνήθηκαν τον Χριστό;»:

Κερκύρας Νεκτάριος: Προσευχή και υπομονή στις δύσκολες ημέρες
Μεγάλη Εβδομάδα 2020 – Πόσο διαφορετική!
Οικουμενικός Πατριάρχης: Εσείς πονάτε για τους κλειστούς Ναούς, ο Πατριάρχης σας οδυνάται και υποφέρει…
Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος: «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε. πάλιν ερώ χαίρετε»
Σάββατο του Λαζάρου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Κάθε Μεγάλη Εβδομάδα επιτελείται μία μυστική επανάληψη του θείου Πάθους

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Στείλτε μας ειδήσεις, φωτογραφίες & άρθρα στο: info@proseuxi.gr

Προσθέστε Σχόλιο