Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Νεαπολιτών Αγίων στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Νεαπολιτών Αγίων στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Νεαπολιτών Αγίων στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Νεαπολιτών Αγίων στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεάπολης τελέστηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν των Νεαπολιτών Αγίων, η μνήμη των οποίων καθιερώθηκε, από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, να τιμάται την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Λίγο πριν την ακολουθία του Εσπερινού, στις 6.00μμ, έγινε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου της εκ της Σμύρνης της Μικράς Ασίας προελθούσης.

Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησαν, μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, και Δράμας κ. Δωρόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, στο κήρυγμά του, σκιαγράφησε με ενάργεια την προσωπικότητα των Νεομαρτύρων: «Οι Νεομάρτυρες μαρτύρησαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας ομολογώντας την πίστη τους. Ολόκληρες χώρες όπως η Συρία, η Αίγυπτος έγιναν μουσουλμανικές, ενώ εμείς διατηρήσαμε την πίστη μας χάρη στη θυσία των νεομαρτύρων. Μεταξύ των νεομαρτύρων συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι οι οποίοι αλλαξοπίστησαν, αλλά μετάνιωσαν μετά, αυτή είναι η περίπτωση του αγίου Ακάκιου, και «έπλυναν» στο αίμα τους την αποστασία τους, την άρνησή τους.

Στην περίπτωση των Νεομαρτύρων βρίσκει εφαρμογή το λόγιο του Αποστόλου Παύλου: «ὅτι ὑμῖν ἐχαρίσθη τὸ ὑπὲρ Χριστοῦ, οὐ μόνον τὸ εἰς αὐτὸν πιστεύειν, ἀλλὰ καὶ τὸ ὑπὲρ αὐτοῦ πάσχειν». Την ημέρα του μαρτυρίου τους ο Θεός έδωσε σημεία της παρουσίας Του και της Χάριτός Του: το άκτιστο φως, τη θαυμαστή ευωδία και την αφθαρτότητα του λειψάνων.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών Σ. Δανιηλίδης, οι βουλευτές Στ. Σιμόπουλος και Δ. Κούβελας.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο αμφιτρύωνας της Εκκλησιαστικής Σύναξης Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας ευχαρίστησε τον άγιο Δράμας για τους λόγους οικοδομής που απηύθυνε στον πιστό λαό και ευχήθηκε οι Νεομάρτυρες να είναι οδηγοί μας στην πορεία προς τη Βασιλεία των Ουρανών.

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Νεαπολιτών Αγίων στη Μητρόπολη Νεαπόλεως

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Νεαπολιτών Αγίων στη Μητρόπολη Νεαπόλεως»:

Με επιτυχία διεξήχθη το 28ο Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεως Χαλκίδος
6 Νοεμβρίου: Άγιος Παύλος Α’ ο Ομολογητής και Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης
Αγρυπνία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Τρίκαλα

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο