Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Θεολογικος Λογος » Προσευχή για τους συνανθρώπους σου…

Προσευχή για τους συνανθρώπους σου…

Προσευχή για τους συνανθρώπους σου...

Η προσευχή για τους συνανθρώπους σου…

Ξέχασε, λοιπόν, τις ξένες αμαρτίες, για να ξεχάσει και ο Κύριος τις δικές σου.

Γιατί αν πεις: «τιμώρησε τον εχθρό μου», έκλεισες το στόμα σου. Έχασε πια η γλώσσα σου το δικαίωμα να μιλάει στο Θεό. Πρώτα πρώτα επειδή εξ αρχής Τον παρόργισες κι ύστερα επειδή ζητάς πράγματα πού είναι αντίθετα στον ίδιο το χαρακτήρα της προσευχής. Αφού, δηλαδή, προσέρχεσαι για να ζητήσεις συγχώρηση αμαρτημάτων, πώς μιλάς για τιμωρία;

Το αντίθετο έπρεπε να κάνεις, να παρακαλάς για τούς άλλους, ώστε στη συνέχεια να παρακαλέσεις με παρρησία και για τον εαυτό σου.

Αν προσευχηθείς για τούς συνανθρώπους σου, τα πέτυχες όλα, έστω κι αν δεν πεις το παραμικρό για τις δικές σου αμαρτίες.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ζοφερό, από μια ψυχή πού μνησικακεί καί μισεί. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακάθαρτο από μια γλώσσα πού κακολογεί και καταριέται. Άνθρωπος είσαι, μη γίνεσαι θηρίο. Το στόμα σού δόθηκε όχι για να δαγκώνεις, αλλά για να παρηγορείς με τα λόγια σου. Ο Θεός σε πρόσταξε να συγχωρείς, κι εσύ Τον παρακαλάς να καταργήσει τη δική Του εντολή;

Δεν συλλογίζεσαι ότι, από το άλλο μέρος λυπάται ο Θεός, ο Πλάστης σου, ο Ευεργέτης σου, ο Σωτήρας σου; «Μα αδικήθηκα», λες, «και είμαι πικραμένος». Τότε, λοιπόν, προσευχήσου εναντίον τού διαβόλου πού μάς αδικεί περισσότερο από κάθε άλλον. Γιατί αυτός δημιουργεί και τούς εχθρούς και τις έχθρες, αυτός είναι ο μεγάλος και μοναδικός εχθρός σου, με τον οποίον δεν είναι δυνατό να συμφιλιωθείς ποτέ.

Ο συνάνθρωπος, απεναντίας, όσα κι αν σού κάνει, είναι αδελφός σου. Γι’ αυτό οφείλεις να προσεύχεσαι για το καλό του, για την ευτυχία του, για τη μετάνοια και την σωτηρία του.

Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Προσευχή για τους συνανθρώπους σου…»:

Κλείνε το στόμα εκείνου πού κατηγορεί τον άλλον…
Το θυμίαμα και η τηλεόραση
Να διαπλάσετε τις ψυχές των παιδιών σας…
Τα παιδιά, η προσευχή και η Εκκλησία
Προσευχή για την αδικία

Ακολουθήστε μας:
instagram youtube

Προσθέστε Σχόλιο