Προσευχή | proseuxi.gr
Αρχική » Επικαιροτητα » Ο Πρωθυπουργός στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου

Ο Πρωθυπουργός στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου

Ο Πρωθυπουργός στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου

Ο Πρωθυπουργός στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022, υπεδέχθη τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ιστορική και σεβασμία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου.

Ο κ. Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους της Ιεράς Μονής, να δει τον αγιογραφικό διάκοσμο του Καθολικού αυτής και να ενημερωθεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο για την ιστορία της Ιεράς Μονής, η οποία ξεκινά τον 17ο αιώνα.

Το μοναστήρι Κατουσίου είναι αφιερωμένο στο «Γενέσιον της Θεοτόκου». Το όνομα Κατούσι πήρε από το συνοικισμό της Μεταμορφώσεως που ανήκει το μοναστήρι και που παλιά λεγόταν Κατούσι. Βρίσκεται παραπάνω από το χωριό Ανθηρό, προς τα σύνορα Καρδίτσας και Τρικάλων και σε υψόμετρο 1200 μέτρα.

Σύμφωνα με μια παράδοση, κτήτορας του μοναστηριού ήταν ένας ιερομόναχος που του τελείωσαν τα χρήματα και οι κτίστες ήθελαν να φύγουν αφήνοντας τη δουλειά στη μέση. Την τελευταία όμως νύχτα ένα μαστορόπουλο είδε σε όνειρο την Παναγία που του υπέδειξε να σκάψει στο διπλανό βράχο, όπου και βρέθηκαν όσα χρήματα χρειάζονταν για την αποπεράτωση.

Για το χρόνο που κτίστηκε το μοναστήρι, μια επιγραφή πάνω από το παράθυρο του αριστερού χορού αναφέρει το έτος 7171-1663 ενώ μια επιγραφή πίσω από μια εικόνα του τέμπλου γράφει: «Ιστορήθη το τέμπλο το έτος 1661».

Ο ναός είναι μικρός, αληθινό κομψοτέχνημα. Είναι καμαροσκέπαστος και χωρίς τρούλο, αντί του οποίου πάνω από το σολέα είναι κυκλικό ημισφαίριο, όπου εικονίζεται ο Παντοκράτορας. Ο νάρθηκας προστέθηκε αργότερα (1784). Στην αίθουσα της τράπεζας, που είναι πάνω από το νάρθηκα, δεξιά και αριστερά είναι δυο μικρά θολωτά αγιογραφημένα παρεκκλήσια. Το ένα δεξιά των Αγίων Αναργύρων και το άλλο των Αγίων Ταξιαρχών, με τρούλο ημισφαιρικό και τα δυο.

Ολόκληρος ο ναός είναι παντού αγιογραφημένος με βυζαντινές αγιογραφίες σπάνιας τέχνης που διατηρούνται μάλιστα σε άριστη κατάσταση.

Η Ιερά Μονή διοικείται από Διαχειριστική Επιτροπή.

Και μη ξεχνάτε! Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό μας Δελτίο για να μαθαίνετε νέα και ενημερώσεις…

Ενημερωτικο Δελτιο

Σχετικά άρθρα με «Ο Πρωθυπουργός στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατουσίου»:

Οι Κληρικοί της Δημητριάδος υποδέχθηκαν τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνό
Υποδοχή της Παναγίας Σουμελά στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων
19 Οκτωβρίου: Προφήτης Ιωήλ
Αγρυπνία Αγίων Γερασίμου, Αρτεμίου και Ματρώνας στο Ίλιον

Ακολουθήστε μας:
youtube

Προσφορές - Proseuxi.Shop

Προσθέστε Σχόλιο